Navàs reconeix els deportats als camps d'extermini nazis

Aquest dijous ha col·locat cinc stolpersteine en record a cinc veïns que van viure l'horror nazi

Redacció
09 d'abril del 2015
Actualitzat a les 14:42h
Familiars de quatre dels cinc navassencs reconeguts aquest dijous.
Familiars de quatre dels cinc navassencs reconeguts aquest dijous. | AjNVS

Familiars de quatre dels cinc navassencs reconeguts aquest dijous. Foto: AjNVS


Navàs ha estat el primer municipi de l'estat espanyol en fer un reconeixement públic als deportats als camps d'extermini nazis, amb la col·locació de quatre llambordes commemoratives (stolpersteine), a la plaça de l'Ajuntament. Els cinc navassencs que van patir els horrors d'aquests centres són: Ramon Sala Besa, exalcalde de Navàs, que hi va deixar la vida, Esteve Flotats Caus, Antoni Barberà Pla, Jaume Obradors Fígols i Esteve Soler Torrens, aquest darrer de Palà de Torroella.

Familiars dels deportats i homenatjatsa han estat presents en l'acte emotiu que s'ha celebrat a migdia a la plaça de l'Ajuntament de Navàs. El dissenyador dels stolpersteine, Günter Demnig, fill d'un militar de la Legió Còndor, ha tingut l'honor de col·locar les llambordes. En la presentació de l'acte l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, ha manifestat que l'homenatge ha de servir per dignificar la memòria històrica: "Tenim el trist honor de ser els primers en recordar, setanta anys després, els qui van patir l'exili i van ser deportats i víctimes dels nazis".

El Cant dels ocells, tocat amb cel·lo per Martina Ruíz Nocolau, ha precedit a l'ofrena floral que han fet els familiars sobre les llambordes recent col·locades en record dels absents.

Aquest dijous a la tarda a les 5, a Palà de Torroella, es farà la col·locació de la cinquena llamborda en record d'Esteve Soler Torrens.