«Batecs Solidaris», on l'esport esdevé el motor de la integració social

La segona edició d'aquesta jornada esportiva es durà a terme el primer cap de setmana de juny

Aina Font Torra
09 d'abril del 2015
Actualitzat el 28 de maig a les 19:33h
Els principals organitzadors del Batecs Solidaris 2015.
Els principals organitzadors del Batecs Solidaris 2015. | AFT.

El Club Tennis Manresa serà, per segon any consecutiu, l'escenari d'una de les jornades esportives que més gent aplega a la Catalunya Central. Es tracta de "Batecs Solidaris, una iniciativa solidària organitzada per Ampans, la Fundació Rosa Oriol i l'Obra Social "la Caixa", en col·laboració amb un grapat d'empreses i entitats esportives, que té l'objectiu de recaptar fons en benefici de dos projectes socials impulsats per Ampans i la Fundació Rosa Oriol. 

Si l'any passat hi van participar gairebé mil persones el repte d'aquest any és "duplicar la xifra". Així és com ho ha expressat Sor Lucía Caram en una roda de premsa celebrada aquest matí al Club Tennis Manresa, que ha resumit la iniciativa amb "7C": "compartir, col·laborar, competir, cooperar, construir, consolidar i comprometre's". 

A l'acte de presentació de "Batecs Solidaris" també hi han assistit Anjo Valentí, president del Club Tennis Manresa; Rosa Tous, presidenta de la Fundació Rosa Oriol; Domènec Casasayas, president d'Ampans; Jaume Masana, director territorial de Caixabank Catalunya; Gabriel Prat, membre de la Fundació Rosa Oriol i Lucía Caram, en representació, també, d'aquesta darrera.

Valentí per la seva banda ha volgut manifestar la importància que té fomentar l'esport com una eina d'integració i cohesió social, alhora que ha deixat palesa la satisfacció de poder posar a disposició de les entitats organitzadores l'espai esportiu que presideix.

De la mateixa manera, tan Rosa Tous com Domènec Casasayas s'han congratulat de poder treballar junts "en una iniciativa solidària com aquesta, pel que això implica a nivell de territori". "Des de la Fundació hem engegat diverses accions per poder donar sortida a un sector amb persones amb risc d'exclusió social, duent a terme activitats que ajuden a donar aquest impuls per tirar endavant, sempre treballant al territori i en xarxa, que és el que ens dóna tanta força i el que ens impulsa a seguir endavant", ha declarat Tous, unes paraules que han estat subscrites per Casasayas, que ha afegit que "l'atenció a les persones és el que ens marca a tots".

Tal com han afirmat ambdós presidents, un dels motors que fa possible que es repeteixi la jornada és l'ajuda de La Caixa amb el programa de l'Obra Social, que tal com ha afirmat el director territorial de Caixabank Catalunya, Jaume Masana "la nostra col·laboració es tradueix, primerament, en l'àmbit del voluntariat". I és que igual que les altres dues fundacions, també hi haurà treballadors de la Caixa que de manera desinteressada faran de voluntaris el dia de la jornada. L'altre tipus de col·laboració "és més econòmica", ha apuntat Masana: "Contractar assegurances per la cursa, fer samarretes atractives amb dissenys masculins i femenins i amb diverses talles... tot això té uns costos", ha aclarit tot explicant que des de l'Obra Social La Caixa s'aportaran 10 euros per cada samarreta venuda.
 
Quins són els projectes als quals es destinaran els diners recaptats?
L'any passat van ser 7500 els euros que es van aconseguir en el "Batecs Solidaris". La quantitat recaptada es va destoiar al projecte "Ambúrnia", impulsat per la Fundació Rosa Oriol, i al projecte "Funciona", d'Ampans.

Enguany, la quantitat econòmica que se n'extregui s'aportarà íntegrament al Programa de reinserció social i laboral de les persones excloses a causa de la pobresa de la Fundació Rosa Oriol i al projecte Vida Saludable, impulsat per Ampans.

El primer, en paraules de Rosa Tous, "no només preveu ajudes de contenció pels col·lectius menys afavorits sinó que està pensat per oferir-los les eines necessàries per aconseguir una feina i tenir l'oportunitat de superar aquesta situació per ells mateixos". El projecte, a més, inclou un programa pilot d'ajuda per treure's el carnet de conduir; formació i assessorament per buscar feina; formació pràctica en un ofici, i la possibilitat de treballar en una botiga amb productes de la Fundació.

El programa Vida Saludable té com a objectiu millorar l'atenció a les Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament (PDID) i augmentar la seva esperança de vida fomentant un estil de vida sana per ajudar-los a prevenir malalties, pèrdues funcionals i envelliment prematur. Tal com ha explicat Casasayas "aquest col·lectiu té més predisposició alhora de patir malalties tan de tipus físic com mental, degut a les característiques genètiques i biològiques lligades a la mateixa discapacitat i a determinades condicions socials, com ho poden ser la desatenció, la desigualtat, la pobresa o el desemparament".

La segona edició d'el "Batecs"
Descrit pels seus companys com "l'ànima i batec dels Batecs Solidaris", Gabriel Prat, membre de la Fundació Rosa Oriol, ha explicat quines seran les diverses activitats que s'oferiran els dies 6 i 7 de juny, que ha remarcat que "volem que la gent que vingui estigui convençuda que ve a participar d'un acte esportiu", posant de manifest que "les activitats seran competitives, perquè la solidaritat i la competitivitat no estan renyides".

Amb aquest aclariment, Prat ha fet un repàs horari de la jornada, que s'iniciarà el dissabte a les nou del matí amb un torneig de pàdel organitzat pel Club Tennis Manresa, amb categories masculina, femenina i infantil i que s'acabarà a les vuit del vespre.

D'altra banda i el mateix dia 6, a les dotze del migdia i sota l'organització del gimnàs Vela es durà a terme una sessió de zumba que durarà una hora.

L'endemà serà el torn de la Cursa del Mosquit, una prova esportiva que sempre havia anat paral·lela a les jornades en qüestió però que aquest any s'ha sumat a la iniciativa. Tindrà el tret de sortida a dos quarts de deu del matí i constarà de dos recorreguts: un de 5 quilòmetres i un altre de 10.

A part de les activitats mencionades, també hi haurà moments pels més menuts. I és que tal com ha afirmat Prat, "hem de començar a transmetre als nens i nenes que la solidaritat és cada vegada més necessària". És per això que de la mà del Consell Esportiu Escolar, a les onze del matí del dia 7 s'efectuarà un cross infantil amb distàncies adequades a casa edat. Així mateix i a partir de les deu també hi haurà activitats per la canalla de la mà de l'empresa Festactivitat, que oferirà passejades amb cavall, tir amb arc, piragüisme, mini-tennis i moltes altres activitats que fins i tot contemplen un taller de cuina. 

Des d'avui mateix ja està actiu el web per inscriure's a les diverses activitats. El termini per apuntar-s'hi finalitzarà el 5 de juny: http://www.batecssolidaris.cat/inscripcions/.