La Coral Sant Jordi apropa la música sacra a Montserrat

La Basílica de Santa Maria de Montserrat, plena pel Concert de Setmana Santa.
La Basílica de Santa Maria de Montserrat, plena pel Concert de Setmana Santa. | Laura Fíguls
Redacció
29 de març del 2015
Actualitzat el 30 de març a les 8:18h

La Coral Sant Jordi ha protagonitzat aquesta nit de Diumenge de Rams el tradicional Concert de Setmana Santa de Montserrat, amb un miler de persones que han omplert la Basílica de Santa Maria. Per al director de la coral, Lluís Vila i Casañas, que va fer les primeres passes musicals a l'Escolania de Montserrat, aquest era "un dia molt especial", ja que havia preparat obres que havia cantat "de petit moltes i moltes vegades, com el 'Nigra sum', de Pau Casals". L'insigne compositor i violoncel·lista així com Narcís Casanoves, creador del segle XVIII de l'escola de Montserrat, han estat els dos autors "més representatius" del concert de música sacra, amb el francès Philippe Mendes a l'orgue.

'De Narcís Casanoves a Pau Casals' ha estat el concert de música sacra que ha encetat la Setmana Santa a Montserrat aquest diumenge a la nit. 'Lauda Sion' i 'Tradiderunt me' han estat les dues composicions de Narcís Casanoves que han sonat a la Basílica de Santa Maria mentre que 'O vos omnes' i 'Nigra sum', interpretades per veus blanques, han estat la selecció de l'obra de Pau Casals. La Coral Sant Jordi ha interpretat temes d'altres compositors, com André Caplet, Gabriel Fauré o François Couperin, entre altres.

Vila, director de la Coral Sant Jordi i professor de direcció coral a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), va iniciar els estudis de violí, piano i cant a l'Escolania de Montserrat, i hi va destacar com a solista. Per això, tornar-hi aquest diumenge per dirigir el Concert de Setmana Santa, li ha fet "una il·lusió molt gran". Rebre l'encàrrec d'un dia emblemàtic com aquest va ser una "gran sorpresa", ha dit a l'ACN minuts abans de començar el concert.

Vila va anar a estudiar a Viena, a l'Escola Superior de Música amb Leopold Hager, el 1989. Becat per diferents institucions espanyoles i austríaques, el sabadellenc es va llicenciar en direcció d'orquestra i de cor. Ha estat director de corals i orquestres de diversos països i ha participat en produccions per a l'Òpera de Viena amb Claudio Abbado, entre altres projectes.

Des de l'orgue, ha acompanyat la coral Philippe Mendes, que va iniciar-se en el món musical al Conservatori Regional de Bayonne i s'ha format amb directors de primera línia. Ha dirigit cors de l'Estat espanyol i de França i, el 2013, va crear el cor Ascèse, format per setze cantants professionals del País Basc. Com a organista, després de formar-se amb Bernadette Carrau, va perfeccionar-se amb Jan Willen Jansen (Toulousse) en orgue i clavecí. Va crear el Duo Prima, amb el trompetista David Rachet, i també ofereix concerts amb l'oboista Jacky Morel.

Una coral de repertori eclèctic centrada en la música sacra per al concert
La Coral Sant Jordi es va crear el 1947 per part d'un grup d'amics animats per Oriol Martorell, que en va assumir la direcció des de l'inici. Martorell va transmetre una determinada projecció social de la música, compromesa amb el moment històric del país i la cultura d'arrel catalana. També va ser l'ànima d'una línia coral eclèctica encara vigent, capaç d'enllaçar des de melodies medievals gregorianes o del 'Llibre Vermell de Montserrat' fins al jazz. El director de la coral ha assenyalat, però, que a Montserrat, per Rams, "el que has de fer és música religiosa".

Al llarg dels més de 60 anys d'història, l'entitat ha treballat per difondre el patrimoni de la música coral amb rigor tècnic i artístic i dirigida a tots els públics. La coral té una llarga trajectòria, amb més de 1.700 concerts a Catalunya, l'Estat espanyol i altres països europeus.