Escoles de Fonollosa, Navàs i Sant Joan amb l'eficiència energètica

L'Agència de l'Energia del Bages serà qui ajudarà els centres a reduir el consum i la despesa d'energia

Redacció
26 de març del 2015
Actualitzat a les 21:04h
Tres escoles del Bages participen aquest curs en una nova edició del programa d'eficiència energètica, gestionat per l'Agència de l'Energia del Bages del Consell Comarcal, amb l'objectiu de reduir el consum i la despesa energètica dels centres aplicant mesures senzilles i que requereixen molt poca inversió. Les tres escoles participants d'enguany són l'escola Agrupació Sant Jordi de Fonollosa,  l'escola Sant Jordi de Navàs i el centre Ametllers de Sant Joan de Vilatorrada, que aquests dies se'ls han entregat els resultats de les auditories.

A cada centre s'hi ha instal·lat un aparell de monitorització del consum elèctric i de la temperatura, se n'han revisat les instal·lacions i els consums d'energia i s'han fet propostes per millorar l'eficiència energètica dels edificis. Les propostes s'han centrat en actuacions de baix cost i en la introducció de bons hàbits de comportament per part d'alumnat i professorat. Per això s'ha cercat la complicitat dels conserges de les escoles, que han rebut una formació específica i individualitzada, i els resultats dels treballs s'han presentat a la direcció dels centres i als responsables dels ajuntaments respectius.

Entre les diferents actuacions proposades per reduir la factura energètica s'hi troben les millores en la regulació de la calefacció, instal·lant  nous termòstats interiors  i vàlvules termostàtiques als radiadors i adaptant la temperatura i les hores de funcionament a les necessitats reals. En una de les escoles s'ha estimat que aquestes mesures poden permetre estalviar com a mínim el 25% del consum en calefacció (uns 4.500 euros anuals); l'apagat de l'enllumenat nocturn exterior o, en cas de no ser possible, substitució de l'enllumenat existent per tecnologies més eficients; la reorganització dels punts de llum i anul·lació d'aquells que no siguin necessaris; la instal·lació d'interruptors horaris en termos elèctrics per assegurar que l'aigua s'escalfi en hores vall, amb tarifa reduïda. En dues de les escoles, l'estalvi que podria generar aquesta mesura és d'uns 700 euros anuals; la substitució de làmpades halògenes per LED; les  millores als tancaments i aïllaments de portes i finestres, com revisió de les juntes, raspalls inferiors a les portes, etc, i l'augment de la utilització de la biomassa, en dos centres que ja tenen calderes d'estella, i reducció de l'ús d'altres energies. En una de les escoles, l'ús de la biomassa en dos mòduls prefabricats climatitzats amb electricitat, per exemple, permetria un estalvi anual d'uns 3.200 euros, un cop amortitzada la inversió.

També s'hi ha contemplat la instal·lació de persianes o cortines i de proteccions solars.

Actuacions realitzades en altres escoles els dos cursos anteriors
El programa de millora de l'eficiència energètica a les escoles va començar l'any 2012. Durant els dos primers cursos hi va haver sis escoles que van participar-hi: la Sant Vicenç (Sant Vicenç de Castellet), la Monsenyor Gibert (Sant Fruitós de Bages), la Sesmon d'Oló (Santa Maria d'Oló), la Doctor Ferrer (Artés), la Riu d'Or (Santpedor) i la Francesc Macià (Súria).

L'Agència de l'Energia del Bages ha fet un seguiment de les actuacions proposades en les auditories i conclou que la majoria de les escoles s'han implicat en el programa i han executat entre el 40-60% de les mesures proposades, amb resultats satisfactoris. 

En la major part dels casos s'han adequat les contractacions elèctriques, s'han repassat tancaments millorant la seva estanqueïtat, s'han instal·lat persianes i tendals, s'han eliminat alguns punts de llum innecessaris, s'ha independitzat l'encesa de llums, s'han instal·lat vàlvules termostàtiques en radiadors, s'han substituït termòstats mecànics per digitals, s'ha millorat la programació de la calefacció, etc. 

La participació de les escoles en el programa comarcal també ha contribuït a una progressiva millora dels hàbits quotidians en relació a l'energia.