Busquen la implicació del Xup per recuperar la riera de Rajadell

Es duran a terme tallers d'educació mediambiental i de restauració de l'entorn en el tram més proper a la zona residencial

Estefania Escolà
25 de març del 2015
Actualitzat a les 16:44h
La riera de Rajadell al seu pas pel barri del Xup.
La riera de Rajadell al seu pas pel barri del Xup. | Estefania Escolà

L'estat de la riera de Rajadell al seu pas pel barri del Xup és lamentable. Es tracta d'un tram d'uns dos quilometres que transcorre paral·lel a les cases i que, durant anys, ha estat un niu de brutícia. Ara, un nou projecte anomenat 'Xup riera viva' busca capgirar aquesta situació, posar en valor la riera i transformar-la en un espai net amb la implicació dels veïns del barri. Amb aquest objectiu, la iniciativa, que té un pressupost de 38.265 euros finançats pel departament de Territori i Sostenibilitat, inclou tot un conjunt de tallers d'educació mediambiental i de restauració de l'entorn que, de moment, han superat les xifres d'inscripció previstes. El projecte s'allargarà fins a la propera tardor.

La riera de Rajadell és un afluent del Cardener amb un gran valor ambiental i paisatgístic, i que durant anys ha tingut un important ús social per part de la població local. Tot i ser un dels valors de l'Anella Verda de Manresa, en el seu tram pel barri del Xup, situat als afores de Manresa, l'estat de la riera és força dolent, ja que durant anys ha estat oblidada i ha anat acumulant brutícia. 

El nou projecte 'Xup riera viva', impulsat per l'entitat ecologista Meandre, busca posar en valor aquest tram de gairebé dos quilometres i fer-ho amb la implicació dels veïns per tal que se la sentin seva. Segons el president de Meandre, Ignasi Cebrian, l'objectiu principal del projecte és "aconseguir que la gent del Xup recuperi la riera de Rajadell" i, amb aquesta finalitat, la iniciativa compta amb tot un conjunt de tallers d'educació mediambiental i de restauració de l'entorn. 

Entre ells, hi ha rutes interpretatives de la riera, tallers en educació ambiental, tallers en l'ecologia de l'aigua o cursos d'educació pràctica per a la gestió i desbrossament de l'entorn, entre d'altres.

El president de l'AV del Xup, Ferran Camps, ha assegurat que el projecte compta amb la implicació de tot el barri i espera que la iniciativa serveixi per transformar l'estat actual de la riera, que actualment "és un racó de rates, pudors a l'estiu i arbres que entren a les cases". De moment, la iniciativa ha despertat l'interès de nombrosos veïns. És el cas del taller de desbrossar i introducció a la gestió forestal de boscos de ribera adreçat especialment als joves del barri i que ha sobrepassat les places previstes. 

'Xup riera viva' compta amb un pressupost de 38.265 euros finançats pel departament de Territori i Sostenibilitat i s'allargarà fins a la propera tardor.