La Monacàlia de Navarcles resisteix a la pluja

La fira reprèn la normalitat després d'un matí de dissabte passat per aigua

per Àlex Gómez Ribera , Manresa, 22 de març de 2015 a les 11:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de març de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Navarcles acull la Monacàlia tot el cap de setmana. Foto: Àlex Gómez Ribera


La pluja està marcant aquest primer cap de setmana de primavera, una circumstància que ha afectat a la fira Monacàlia que es celebra, aquest cap de setmana, a Navarcles. La fira va provocar la suspensió d'actuacions teatrals al matí, tot i així, a la tarda, l'episodi de pluja es va acabar i la fira va poder incorporar les actuacions teatrals i musicals. Per tant, malgrat les incidències inicials a causa del temps, Navarcles ha tornat un any més a temps passats quan el monestir de Sant Benet era el senyor de Navarcles. El monestir, a tocar del poble, nomenava les autoritats locals, donava feina als navarclins i aportava cultura, a canvi, Navarcles havia de pagar diversos impostos. Una situació que va marcar Navarcles i que ha fet viure al poble diversos episodis històrics relacionats amb aquesta dependència cap a Sant Benet. Alguns d'aquests episodis històrics s'estan representant teatralment aquest cap de setmana en el marc de la Monacàlia. 


Aquest dissabte les parades ja han omplert els carrers del centre històric de Navarcles amb gran varietat de productes, tant d'objectes com aliments artesans. Apart de les parades, a la fira, també s'hi podia trobar una mostra d'oficis o visitar el campanar de l'església, punt privilegiat des d'on observar el monestir de Sant Benet i el pla de Bages. Les actuacions teatrals omplien d'ambient els carrers, amb actuacions itinerants i, també, actuacions en els escenaris fixes situats al voltant de l'Ajuntament, de l'Església i, també, la plaça Clavé. De tota aquesta diversitat d'actuacions de teatre, música i dansa la més seguida va ser, com sempre, el casament de Sal·la i Ricardis. Aquest espectacle teatral representa el casament dels dos nobles que, el segle X, van decidir fundar el monestir de Sant Benet. Un casament, precedit per una cercavila amb els nuvis, els nobles i el poble pels carrers del centre fins a la plaça de l'Ajuntament. Allà, la representació del casament es va complementar amb diverses danses i música. El casament de Sal·la i Ricardis, juntament amb els altres espectacles, fa evident la gran quantitat de participants que fan possible Monacàlia. Un esdeveniment que aquest diumenge es previst que continuï durant tot el dia i repeteixi tant l'oferta paradística com, també, totes les actuacions que s'escampen per tota la fira.

 

Participació