L'Ajuntament de Moià preveu liquidar tot el deute municipal abans del 2025

El consistori, que es va declarar en fallida tècnica l'any 2011, ha reduït a la meitat l'endeutament en poc més de tres anys

, Moià | 17/03/2015 a les 15:28h
Especial: Fallida Ajuntament de Moià
Arxivat a: Economia i Empresa, deute Moià, crisi Moià
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/03/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'Ajuntament de Moià, al centre. Foto: CIC Moià


L'Ajuntament de Moià aprovarà aquest dimarts al vespre un nou pla d'ajust per "endreçar d'una vegada" el deute que el consistori té amb el Ministeri d'Hisenda. Així ho ha explicat a l'ACN el batlle del municipi, Dionís Guiteras, qui ha detallat que es tracta d'un full de ruta que "marcarà les actuacions que s'han de dur a terme des d'ara i fins el 2025 per acabar amb el deute municipal". El consistori es va declarar en fallida tècnica l'estiu de l'any 2011 en no trobar finançament per l'alt deute acumulat, estimat aleshores en uns 21 MEUR, mentre que el nivell d'endeutament arribava al 400%. Fins ara, Moià ha reduït l'endeutament en 200 punts i actualment l'Ajuntament "cada dia genera superàvit".

El nou pla d'ajust que ha presentat l'Ajuntament de Moià ha de definir les línies bàsiques d'actuació que han de dur a terme els equips de govern des d'ara i fins el 2025 per posar fi a l'endeutament del consistori. Segons el batlle, Dionís Guiteras, aquest document "significa tenir d'una vegada per totes definit i endreçat el deute i, a més, comptar amb una guia d'actuació coherent perquè els propers consistoris no es trobin amb tantes dificultats com ens hem trobat nosaltres". 

En concret, el pla fa referència als 8 MEUR que el consistori deu al Ministeri d'Hisenda, després que aquest organisme va acceptar un mecanisme sol·licitat pel consistori per poder pagar als proveïdors. "Aquest pagament no es va poder formalitzar en forma de crèdit perquè teníem un endeutament excessiu i, per tant, ara el que fem és formalitzar aquesta operació de crèdit", ha detallat Guiteras. De fet, a aquest deute amb Hisenda l'Ajuntament de Moià hi ha de sumar un deute amb les entitats bancàries que suma gairebé 8 MEUR més. 

Segons Guiteras, des del 2011 el consistori "ha reduït a la meitat el deute, baixant en 200 punts el nivell d'endeutament". A més, el batlle ha detallat que "actualment l'Ajuntament genera cada dia superàvit, mentre que abans generava un dèficit diari". Segons ell, les claus que han portat a reduir el deute considerablement han estat "la racionalització de la despesa, el sentit comú i tenir un objectiu clar: seguir prestant serveis però acceptant la realitat que teníem un endeutament descomunal". Algunes de les mesures d'estalvi que va engegar el consistori van ser la reducció de les retribucions de l'equip de govern, l'eliminació de les hores extres del personal, la no renovació dels contractes temporals o la reducció de la telefonia. 

COMENTARIS

Feina
Anònim, 17/03/2015 a les 16:37
+3
-13
Molt bona feina!
Cuentu xinu
Anònim, 17/03/2015 a les 19:18
+7
-5
"Cuentu xinu" del venedor de fum. Només fem que pagar interessos i de passar comptes res, perquè els senyors no volen fer sang amb els lladres. A pagar els mateixos de sempre que són babaus.

I a últim mes de legislatura emmerdarnos per 10 anys com a mínim. I fer obres, i el POUM i la comarca. Fot-li llenya!
La notícia no supera un senzill examen de matemàtiques
Anònim, 17/03/2015 a les 23:19
+9
-2
Els errors que apareixen a la notícia i que es poden constatar només repassant les seves dades són tant importants que, evidentment, no superarien un elemental examen de matemàtiques.
En descàrrec de Manresainfo he de dir d'entrada que veig que la font de la informació és ACN, però la confusió derivada de les declaracions de l'entrevistat i/o la transcripció de la periodista, ve mereixen una revisió per tal de no confondre el lector.
S'afirma que l'estiu del 2011 es devien 21 MEUR i que,ara, quatre anys després se'n deuen 8 a Hisenda i 8 a bancs. Si les matemàtiques modernes no ho han canviat, a mi em van ensenyar que 8 + 8 = 16. Si es devien 21 MEUR i ara se'n deuen 16, vol dir que 21 - 16 = 5.
Per tant el deute s'ha rebaixat de 5 M. cosa que suposa un 24 %, xifra que cal reconèixer com a molt notable i meritòria però, evidentment, allunyada de la meitat del deute,com molt pomposament s'afirma en els titulars de la notícia. Possiblement hi ha un error de transcripció i es volia dir, d'una forma una mica rebuscada, que s'havia rebaixat la meitat de la meitat del deute.
Les prospeccions de futur pot ser que no siguin errònies, però en aquest cas no són gens optimistes. Si es firma una operació
a liquidar en deu anys i es compara amb el que s'ha rebaixat en quatre (amb tot l'esforç d'impostos alts i disminució de serveis), una simple regla de tres ens diu que rebaixant 5 MEUR en 4 anys farien falta 12,8 anys (gairebé 13) per liquidar els 16 MEUR. Això senzillament només es pot traduir en menys serveis i més impostos. No és una notícia optimista.
Suposo que la redacció de Manresainfo estarà d'acord que després d'aquest senzilla anàlisi de dades cal aclarir la confusió que la notícia, tal com està transcrita provoca. Gràcies.
Al del cuento xino
Anònim, 17/03/2015 a les 23:40
+1
-6
dorms bé? Crec que et passa alguna cosa i crec que és de mala digestió. Sap greu ;-)
al cuentu xinu
Anònim, 18/03/2015 a les 00:29
+1
-6
Doncs d això es tractava avui el ple. De no pagar tants interessos i estalviar uns quants milions al poble.
Es deia que es pagaria a uns 30 anys, s ha reduit a la meitat, però es clar aquests que governen ho dan fatal.
Ah, i tot això sense apujar més els impostos.
per cert
Anònim, 18/03/2015 a les 00:30
+2
-5
I per cert, tothom va votar a favor al plè, o sigui que tant dolent no és oi?
Al cuentu xino
Anònim, 18/03/2015 a les 05:57
+3
-5
Amargat! Mira els números abans de parlar. Si has seguit la info del poble, veuràs que els números són irrefutables, tot això sense apujar impostos.
Si tenim els impostos que tenim és gràcies a l'anterior alcalde i a gent com tu que no va fer per evitar-ho.
Aramoià ho ha aconseguit! I si cou... fulles!
Què ha aconseguit?
Anònim, 18/03/2015 a les 21:55
+1
-0
Ara Moià què ha aconsefuit?

Posar ordre al deute? sí
Posar coherència en la despesa? Sí

Però el deute continua no l'ha evitat.
Potser l'hauria evitat si hagués buscat responsables i posat en dubte la legitimitat de que aquest deute l'ha de pagar i tegrament el poble.

Però no ha sigut la seva opció ha acceptat que el paguem entre tots i no remenar el passat.

Per tant "al loro" "que no os embauquen" que diria el Laporta.

Ara moià no ha evitat el deute !!!
Ja m'agradaria i jo diria més.

Tot això ho ha fet sense abaixar impostos.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 21
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional