El Parlament Europeu premia Bosch, un franquista admirador de Blas Piñar

La institució lliura el Premi Ciutadà Europeu a Societat Civil Catalana, presidida pel santpedorenc, relacionat amb la Fundació Franco i que titlla el líder de Fuerza Nueva de "gran persona"

Jordi Borràs/Bernat Ferrer
24 de febrer del 2015
Actualitzat el 25 de febrer a les 16:45h
Santi Fisas i Josep Ramon Bosch, en un acte a Brussel·les.
Santi Fisas i Josep Ramon Bosch, en un acte a Brussel·les. | Andrea Casino

Bosch qualificava Blas Piñar de 'gran persona' dos dies després de la seva mort, afegint-hi un 'Arriba España'.


L'entitat més representativa de l'unionisme català, Societat Civil Catalana (SCC), rep aquest dimecres a les cinc de la tarda el Premi Ciutadà Europeu 2014, atorgat pel Parlament Europeu a petició del PP. Enguany, la institució comunitària ha entès que el guardó -que vol reconèixer "activitats o accions d'associacions que han mostrat un compromís excepcional fomentant la millor comprensió mútua i la major integració entre ciutadans"- pot reconèixer perfectament la tasca d'una entitat liderada per un santpedorenc, Josep Ramon Bosch, que ha participat en actes de la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) i que és un admirador confés del dirigent ultra Blas Piñar.

Ara fa un any, Bosch no tenia cap inconvenient en assegurar que el franquista Blas Piñar, líder de Fuerza Nueva, era "una gran persona". Així ho assegurava obertament a la xarxa social Facebook l'1 de febrer de l'any passat, acompanyant el comentari amb les sigles "AE", utilitzades sovint en els cercles ultradretans espanyols com a acrònim d'"Arriba España". Nació Digital ha pogut comprovar com aquest comentari, a data de 24 de febrer de 2015, encara és públic per a qualsevol internauta.

Bosch, exmilitant del PP, s'expressava en aquests termes al mur d'un conegut seu, l'artesenc Joan Escalé Esclusa, que el dia abans havia publicat un apunt lamentant-se de la mort de Blas Piñar, "un gran home, un gran patriota i un gran amic". Escalé, conegut al Bages per les seves tendències ultradretanes, assegurava que Piñar havia estat "un geni desaprofitat" i afegia: "Li agraeixo a Déu haver permès que la meva humil existència s'hagi creuat amb la seva, és un privilegi al que poques generacions poden assolir, amb homes com ell ens beneeixen un de cada cent anys, i a mi em va tocar compartir una part del seu espai, temps, que ara lamento que no hagi estat més."

Aquest panegíric mereixia un total de disset "Likes" a Facebook. Un dels quals, el del propi Bosch, que tot seguit també escrivia: "Una gran persona. Una abraçada Joan. AE."
 
Piñar, mort el 28 de gener de l'any passat, va ser procurador de les Corts espanyoles i conseller nacional del Movimiento per designació directa de Francisco Franco. En morir el dictador, va liderar el partit Fuerza Nueva amb el lema "Dios, Patria y Justicia", amb el qual va aconseguir l'acta de diputat durant la legislatura 1979-1982. Després de la desfeta electoral del 1982, va dissoldre el partit, que va refundar més tard amb el nom de Frente Nacional, a imatge i semblança del Front National francès. Amb el suport de Jean-Marie Le Pen, va intentar aconseguir l'acta d'eurodiputat en un parell d'ocasions, però sense sort.

Bosch, de fet, prové d'una família de marcat passat franquista i lligada a Fuerza Nueva. El seu pare, José M. Bosch Espinet, va formar part de la llista del partit de Piñar el 1980, i fins fa poc organitzava una missa anual en honor a Franco cada 20 de novembre a Santpedor (el Bages).

SCC es vanta que l'Eurocambra ha decidit premiar-los per "promoure valors tan importants com la concòrdia, la convivència, el respecte, la tolerància, la llibertat d'expressió i el diàleg". L'entitat ha estat felicitada tant pel president espanyol, Mariano Rajoy, com pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del PSC, Miquel Iceta, així com el de l'expresident de la Generalitat José Montilla o la líder d'UPyD, Rosa Díez, entre d'altres personalitats.

L'acte de lliurament del guardó europeu anirà a càrrec de la vicepresidenta de l'Eurocambra Sylvie Guillaume (França, S&D), a l'espai Yehudi Menuhin. Per part de SCC, és previst que hi assisteixin el propi Bosch i els vicepresidents José Rosiñol i Susana Beltrán.

Homenatge al 18 de Juliol

Commemoració del 18 de Juliol al Coll del Moro el 2013, realitzada per la Fundació Francisco Franco, en què un testimoni assegura que hi va participar Josep Ramon Bosch. Foto: FNFF


Però el comentari ultra a Facebook no és un fet aïllat en la biografia de Bosch. Uns mesos abans, el juliol del 2013, va participar en l'acte que la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) va realitzar al Coll del Moro, a Gandesa (la Terra Alta), per commemorar l'alçament militar del 18 de Juliol. Així ho confirma a aquest diari el dirigent del PP gandesà Mariano Ferré, que assegura que "van venir unes quatre o cinc persones de Barcelona" i que va tenir "contacte" amb Bosch, per bé que assegura que va ser "mínim".

Ferré assegura desconèixer qui va organitzar la trobada, que defensa que va limitar-se a "una xerrada d'amics en què tothom hi va dir la seva, i després ens en vam anar a dinar". Un altre dels assistents a l'acte, que prefereix restar en l'anonimat, planteja que "la celebració" va ser "un homenatge i una pregària per tots els caiguts, de tots dos bàndols, durant la guerra civil espanyola", encara que reconeix que tan sols hi havia simbologia franquista i que hi va haver "algun càntic" fora de to.

A la foto de família dels assistents a l'acte, penjada al perfil oficial de la FNFF, hi apareix un individu de cabells grisosos estratègicament situat darrere d'un altre per evitar ser reconegut amb facilitat, que perfectament podria ser Bosch. Un individu similar apareix a la fotografia del dinar de germanor, sense que tampoc se li'n pugui veure la cara.

Contactat per Nació Digital, Bosch ha rebutjat fer cap declaració. La Fundació Francisco Franco ha optat per fer mutis.
 

Dinar posterior a la commemoració de l'alçament militar del 18 de Juliol. Foto: FNFF


Bosch, de la ultradreta a SCC
La lloança de Bosch a Piñar de l'any passat és singular en tant que, pocs mesos després, passaria a ser la cara visible de l'unionisme català. En aquell moment, l'1 de febrer, Bosch estava liderant el naixement de l'entitat Somatemps, que recentment s'ha autodefinit com a "identitària", el mateix terme que fa servir Plataforma per Catalunya (PxC).

L'1 de febrer del 2014, doncs, Bosch no tenia consciència que les seves opinions polítiques haguessin de tenir una transcendència pública gaire notable. De fet, el naixement de SCC no ha acabat de ser mai explicat pels propis protagonistes. Paral·lelament a l'aparició de Somatemps, des del sector més espanyolista del PSC es promovia l'entitat Federalistes d'Esquerres, amb Joaquim Coll com a vicepresident.

En un moment indeterminat entre l'1 de febrer i l'abril de l'any passat, Bosch i Coll van entrar en contacte i van passar a ser la cara visible de la principal entitat unionista de Catalunya. Bosch com a president i Coll com a vicepresident primer. De fet, l'exdirector de Comunicació de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, sota la presidència de Pasqual Maragall, Jordi Mercader, ja va explicar fa temps: "Josep Ramon Bosch ha dit en alguna ocasió que no coneixia a Joaquim Coll d'abans."

El periodista Xavier Rius-Sant, expert en la ultradreta catalana, apunta a la teoria que va ser la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, la que va convèncer Bosch de la necessitat d'una sola entitat que agrupés les dues entitats unionistes sorgides a l'entorn del PP i del PSC. Bosch i Coll han negat en rodó aquesta explicació, però en cap moment no han concretat l'origen de la idea.

Des que és president de SCC, Bosch ha adoptat un discurs en positiu, allunyat de qualsevol extremisme i mirant d'identificar l'independentisme català amb la violència. "A Catalunya no hi ha por a que et matin, hi ha por a coses pitjors, hi ha por a ser expulsat de la tribu", ha arribat a dir.

Un guardó revocable
Les bases (pdf) que regulen el Premi Ciutadà Europeu estableixen que la institució comunitària "es reserva el dret a retirar el guardó a ciutadans, grups, associacions o organitzacions premiades en cas d'abús", entenent com a tal "l'ús inapropiat del premi o la realització d'activitats contràries als objectius establerts" a les pròpies bases.

És a dir, les activitats contràries "als valors consagrats a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea" o les "accions de ciutadans" que vagin en contra "d'una millor comprensió mútua i una major integració entre els ciutadans dels estats membres" serien motiu suficient per retirar el guardó.
 

'Like' de Bosch a la lloança de Blas Piñar.

 

Arxivat a