Creu Roja presenta un llibre de receptes saludables

A la Fundació Alícia, per menjar "bé, bo i barat" per menys d'un euro

Mar Martí
23 de febrer del 2015
Actualitzat a les 16:25h
La cuinera Ada Parellada elabora un dels plats que inclou el receptari de la Creu Roja.
La cuinera Ada Parellada elabora un dels plats que inclou el receptari de la Creu Roja. | Mar Martí

La Creu Roja a Catalunya ha presentat aquest dilluns el receptari 'Per menjar bé, bo i barat', que recull una cinquantena de receptes saludables i econòmiques. L'objectiu és facilitar que les famílies usuàries dels projectes socials puguin accedir a una alimentació variada, equilibrada i econòmica amb l'ús de productes frescos. En l'elaboració de les receptes hi han participat cuiners reconeguts com Nandu Jubany, Carme Ruscalleda i Ada Parellada. De fet, Parellada ha apuntat que els cuiners "tenim el deure social de reglar el nostre coneixement" a les famílies més necessitades. El receptari té un format de fitxes per poder incorporar nous menús en el futur i se'n distribuiran 8.000 exemplars.

El receptari 'Per menjar bé, bo i barat', que s'ha editat amb la col·laboració de l'empresa Nestlé i la Fundació Alícia, està format per un total de 46 fitxes que inclouen receptes d'una desena de cuiners catalans de renom. A més, el receptari també inclou consells nutricionals i normes d'higiene i manipulació d'aliments. Les receptes estan separades per grups d'aliments -verdures, cereals, llegums, carns, ous, peixos i fruites- i també inclouen un apartat especial per als productes en conserva, ja que molts dels aliments que proporciona Creu Roja als seus usuaris són en conserva. 

Un altre dels condicionants que s'ha tingut en compte a l'hora d'elaborar el llibre de receptes és l'electrodomèstic amb el qual s'ha de cuinar. Algunes de les receptes, degut a la pobresa energètica de moltes famílies, s'han pensat especialment per a ser cuinades sense utilitzar cap tipus d'energia, només utensilis manuals. Alguns dels plats que apareixen al receptari són crema freda de porro i patata; tàrtar de tomàquet; macarrons amb verdures saltejades i formatge; brou amb espaguetis d'arròs; bunyols de cigrons amb avellanes; conill amb bolets i arròs integral; o un ou esclafat sobre una sopa d'all i herbes.

Una de les cuineres que ha participat en l'elaboració de les receptes, Ada Parellada, ha explicat que ha estat "difícil" per a ells trobar receptes equilibrades i atractives per a menys d'un euro. "En el meu cas he estat diversos dies donant-hi voltes per tirar endavant les receptes i he arribat a la conclusió que les famílies no tenen temps per a fer això", ha expressat Parellada, qui ha afegit que "nosaltres, els cuiners, tenim el privilegi de poder-nos ocupar d'aquesta feina i, per tant, tenim el deure social de regalar aquest coneixement".

Un projecte viu
El receptari té un format de fitxes per incorporar noves receptes en el futur i se n'han editat, d'entrada, 8.000 exemplars, tan en català com castellà. L'objectiu del receptari és repartir-lo entre les famílies que són usuàries dels projectes d'alimentació de Creu Roja com el Programa d'Aliments de la UE, els kits de suport social, les beques menjador o el projecte 'Menjaralinsti', per als centres educatius de secundària. Aquests projectes s'emmarquen dins de l'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil de Creu Roja, que té per objectiu recaptar un milió d'euros per distribuir 100.000 ajuts alimentaris infantils en un any. Entre maig del 2014 i febrer del 2015 s'han recaptat 710.000 per aquesta causa. 

El president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, ha apuntat que la crisi ha fet que aquesta entitat sense ànim de lucre hagi hagut d'anar variant la seva estratègia. "És fàcil i està molt bé repartir aliments i fer-ho de la forma tradicional, però hem hagut de pensar com fer-ho per empoderar les famílies i donar-los dignitat", ha apuntat Marquès. En els últims anys, ha dit, "hem hagut de fer un 'training' especial per fer front a aquests canvis i poder atendre les famílies d'una manera integral, des de la vestimenta, passant per l'alimentació, l'escolarització o el reforç escolar". 

El dret a l'alimentació
El conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha presidit la presentació del receptari, ha explicat que la nostra salut depèn de quatre grans factors: el nostre codi genètic, el nostre codi postal -allà on hem nascut o vivim-, els nostres propis hàbits i l'atenció sanitària. De fet, Ruiz ha manifestat que "el 80% dels factors de la nostra salut estan fora del sistema sanitari". Segons ell, un dels primers problemes de salut pública avui dia és l'atur, ja que "genera aproximació a la pobresa i, per tant, dificultats d'accedir als hàbits saludables". "Mentre lluitem contra l'atur des de la perspectiva econòmica, no ens podem desentendre de lluitar contra les conseqüències de l'atur", ha remarcat Ruiz. 

En aquest sentit, Ruiz ha expressat que el receptari de Creu Roja és una "aposta de futur". "Estem ensenyant a la gent a menjar bé i saludablement i, fins i tot, de manera adequada des del punt de vista econòmic, i això no només serveix per avui, sinó per sempre", ha apuntat el conseller. A més, Ruiz ha afegit que "el dret a l'atenció sanitària llinda amb altres drets superiors perquè no podem gaudir del dret a la protecció de la salut, sinó gaudim del dret a l'alimentació".