La Cambra troba mancances en la represa d'obres anunciada pel govern

Celebra que es desencalli la construcció del Quart Cinturó (B-40) i del tercer fil ferroviari entre Castellbisbal i Tarragona, però es mostra decebuda per la manca d'inversions a la línia de rodalies que arriba fins al Bages

Redacció
21 de febrer del 2015
Actualitzat el 22 de febrer a les 20:05h
La Cambra de Comerç de Manresa considera que l'anunci fet dimecres pel conseller Santi Vila en relació a l'acord amb el Ministeri de Foment per desencallar la construcció de determinades infraestructures estratègiques per al país continua essent insuficient per les necessitats de la comarca del Bages. La institució valora positivament que s'aposti per la construcció del Quart Cinturó (B-40), ja que la seva posada en servei hauria de facilitar que s'utilitzi la C-16 com a bypass de la C-55, sempre i quan s'implanti el sistema de peatge intel·ligent que des del territori fa temps que es demana. En aquest sentit, no entén per què sí que s'apliquen bonificacions a l'AP2 i l'AP7 per treure els camions de la N340 i N240 i no es fa al Bages on les vies són competència de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, la Cambra creu que els accessos ferroviaris per a mercaderies al Port de Barcelona tindran una repercussió positiva per a les empreses de la comarca. De la mateixa manera, també celebra la construcció del tercer fil entre Castellbisbal i Tarragona, que permetrà, si s'enllacen amb ample europeu les línies de FGC i d'ADIF a Castellbisbal tal com fa temps que es demana des del territori, enviar mercaderies per tren també a Tarragona. Aquesta connexió, però, no està contemplada en el paquet d'obres anunciat dimecres, quan per a les empreses de la comarca suposaria realment l'enllaç amb el Corredor del Mediterrani, tant en sentit nord com en sentit sud.

Continuant amb les infraestructures ferroviàries, la Cambra lamenta la manca d'inversions a la línia R4, amb més usuaris que la R3 que sí que rebrà importants inversions. Un cop més, quedaran per resoldre temes cabdals com la freqüència de trens i el temps de viatge entre Manresa i Barcelona. Tampoc hi ha cap referència ni al túnel de Montcada ni a les millores que cal fer a l'estació de Manresa.

Per últim, la Cambra demana que s'acceleri la construcció de l'enllaç entre l'AP2 i l'AP7 a Castellbisbal, ja que la seva posada en servei tindrà transcendència per als ciutadans i empreses del Bages. Des de la institució s'espera que totes les obres anunciades dimecres s'executin amb celeritat i no tornin a quedar aturades com ja ha passat altres vegades. Per a la Cambra, calen fets i no promeses, tenint en compte que alguns d'aquests acords ja s'havien anunciat anteriorment sense que es traduís en una represa real dels treballs.