La imatgeria de Manresa actuarà a la Festa de Santa Eulàlia a Barcelona

L'exhibició és el plat fort d'una estada de 15 dies al Palau de la Virreina, en una exposició on barcelonins i visitants poden conèixer la imatgeria del patrimoni festiu de la capital del Bages

Redacció
04 de febrer del 2015
Actualitzat a les 17:26h
La imatgeria manresana és la convidada de luxe de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona.
La imatgeria manresana és la convidada de luxe de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona. | @cultupopularbcn.

La imatgeria manresana és la convidada de luxe de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona. Foto: @cultupopularbcn.


Manresa és la ciutat convidada a les Festes de Santa Eulàlia 2015 i per aquest motiu, aquest diumenge dia 8 de febrer a la tarda, hi haurà l'actuació de tota la imatgeria del patrimoni festiu de Manresa. A les cinc de la tarda començarà la Cercavila que anirà del Palau de la Virreina fins a la Plaça Sant Jaume, acompanyats dels Grallers de Manresa. A la Plaça, davant l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat, el conjunt geganter ballarà acompanyat per la Cobla Ciutat de Manresa. 

A continuació, les figures seguiran en cercavila fins a la Catedral on, a les set de la tarda es farà la Mostra del Correfoc, per tal que totes les figures del bestiari puguin mostrar les seves característiques i els seus balls. L'acompanyament serà a càrrec dels Tabalers de Xàldiga i de la Quants Band. 

Aquesta actuació de diumenge és el plat fort de l'estada de la imatgeria a la ciutat de Barcelona que es va iniciar el 31 de gener passat amb l'inici de l'exposició al Palau de la Virreina, a la Rambla de Barcelona, que acull el patrimoni festiu de Manresa i que es podrà visitar fins el 14 de febrer. 

Durant aquests 15 dies es podran veure exposats els Gegants de Manresa, l'Hereu i la Pubilla, els Gegantons, els Nans, l'Àliga i el Lleó, juntament amb el Drac, la Víbria, la Mulassa i el Bou infantil. Així, tots els barcelonins i visitants, públic del país i turistes, podran contemplar aquests elements tan representatius del patrimoni festiu de la capital del Bages. 

L'intercanvi es fa en el marc de la col·laboració que la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Manresa i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona mantenen des de fa un temps, en el qual cal destacar la col·laboració en el Centenari de Joaquim Amat-Piniella i el present intercanvi festiu dels seguicis de cultura popular d'ambdues ciutats. Per això les autoritats representants dels dos ajuntaments participaran en els actes previstos. 

La visita a Barcelona és excepcional perquè implica per primera vegada el desplaçament i l'actuació de totes les figures dels dos conjunts a la Ciutat Comtal. Això comporta un desplegament logístic de gran envergadura que només ha estat possible gràcies a la col·laboració intensa de les entitats que es cuiden de les figures: els Geganters de Manresa i Xàldiga Taller de Festes, així com també al suport econòmic i logístic de l'Ajuntament de Manresa i, sobretot, de l'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut de Cultura de Barcelona. 

Festa Major de Manresa. Visita del Seguici de Barcelona (agost de 2014) 
L'intercanvi de la imatgeria, inicialment, es va plantejat com un acte més de la Commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, ja que des de Barcelona convidaven Manresa i Cardona com a ciutats representatives dels fets i les conseqüències de la Guerra de Successió. A Manresa, la Festa Major del 2014 es va tematitzar entorn al Tricentenari i, en aquest marc, es va donar sentit a la presència dels Gegants i l'Àliga de Barcelona, la qual és també símbol austriacista. 

La primera part de l'intercanvi es va fer per la Festa Major de Manresa. El 31 d'agost, va visitar la ciutat el Seguici popular de Barcelona, format pels Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat i l'Àliga de la Ciutat, amb l'acompanyament musical d'Els Ministrers i els Perdigots. Aquestes figures van estar exposades al Museu Comarcal de Manresa des del dia 19 d'agost i el diumenge de Festa Major van participar com a convidades d'honor al seguici festiu des de la Plaça Major a la Seu i la tornada i després a la ballada de la imatgeria.