Mig segle de vida a les espatlles de l'AEIG Antoni Gaudí

Per commemorar l'aniversari s'han organitzat dues activitats, una de les quals es durà a terme dissabte al matí

Redacció
29 de gener del 2015
Actualitzat el 30 de gener a les 11:51h
Els caps i akeles de l'Antoni Gaudí d'aquest any.
Els caps i akeles de l'Antoni Gaudí d'aquest any. | AEIG A.G.

Aquest dissabte 31 de gener farà just 50 anys que l'Agrupament Escolta i Guia Antoni Gaudí va començar la seva activitat. Una activitat que a hores d'ara segueix estant més viva que mai, amb una vintena de caps i akeles –que és com s'anomenen els monitors– al capdavant de l'agrupament i un total de 102 nens i nenes, de sis a dinou anys, que, dividits en grups d'edat es troben cada dissabte per dur a terme activitats d'oci, cultura, reflexió i entreteniment.

Va ser l'últim dia de gener de l'any 1965, doncs, quan un petit grup de nois del barri de la Sagrada Família, juntament amb els seus monitors, van fer la seva primera sortida, que va consistir en una caminada fins a Joncadella. És per això que per commemorar l'inici d'aquest agrupament escolta, s'ha organitzat un recorregut, a peu, fent part del camí que van fer aquells primers nois fa cinquanta anys.

El recorregut, que constarà de 9,5 quilòmetres i tindrà una durada aproximada de dues hores i mitja, s'iniciarà a la Plaça de la Democràcia –a la barriada Mion– a dos quarts de nou del matí. Durant la caminada s'aniran fent parades en les quals s'aprofitarà per fer memòria dels inicis de l'entitat. L'hora d'arribada es calcula que serà a dos quarts de dues del migdia, a la mateixa Plaça de la Democràcia.

Des de l'equip organitzatiu de l'acte s'espera l'assistència de famílies i caps actuals del cau, així com d'ex-escoltes de totes les èpoques. Tot i així, l'Agrupament manifesta que vol compartir la seva alegria "amb tots els veïns i veïnes de Manresa amb aquesta caminada popular oberta a tothom qui ho desitgi". L'únic requisit que demana l'entitat és el d'una inscripció prèvia per calcular quantes persones hi assistiran. És per això que els interessats en fer una caminada barrejada amb punts històrics, hauran d'entrar a la pàgina web www.antonigaudi.cat i inscriure-s'hi.

Fent camí
L'excursionisme i la muntanya són i han estat els elements identificatius de l'escoltisme, molt arrelats a l'AEIG Antoni Gaudí. A través de caminades, passejades, travesses i campaments els nens i nenes que en formen part han conegut el país, les seves muntanyes i la natura que l'envolta mentre han anat creixent com a persones.

L'inici d'aquesta història d'educació en el lleure la trobem a finals del 1964. Aquell any va arribar a la parròquia de la Sagrada Família mossèn Isidre Farrés, que tenia la voluntat d'engegar un agrupament escolta al barri. Amb aquesta intenció es va adreçar a l'Agrupament Escolta Cardenal Lluch per demanar voluntaris que volguessin tirar endavant el seu projecte amb un grup de 20 nois, majoritàriament del barri, que ell mateix havia reunit. Tres joves d'uns vint anys s'hi van engrescar i van començar a donar vida a una entitat que tot i créixer i modificar-se al llarg dels anys ha mantingut la seva essència. Llevat d'algunes monitores, les primeres nenes no van entrar al cau fins el curs 76-77.    .
 
I amb l'arribada del bon temps, un festa
La caminada a Joncadella no serà l'única activitat que memorarà el mig segle de vida de l'entitat. Hi haurà una altra data, la del 19 d'abril, que, aprofitant que el bon temps es començarà a apoderar la ciutat, servirà per fer una festa popular al mateix espai on hi ha els locals del cau. L'escola La Font també cedirà el seu pati per la causa, que s'omplirà d'activitats, de records i d'un dinar.

Tothom que estigui interessat en assistir a la festa, haurà de comprar uns tiquets que tenen un cost de dotze euros i que es poden trobar a la botiga La Senalla del Mercat (mercat de Puigmercadal); al Cafè l'Havana; a la botiga Maquinària Lliró i als locals del cau els dissabtes a la tarda. L'adquisició dels tiquets es podrà dur a terme fins el dia 27 de març.

Per a mes informació sobre els actes i les activitats que es duran a terme el dia de la festa, es pot consultar el següent enllaç