Recuperem la Sala Ciutat es manté ferm en l'ocupació

Calmet ha expressat que estan "astorats" perquè el col·lectiu "parla amb tothom menys amb qui ha de parlar, que és el propietari de l'equipament"

ACN/Redacció
27 de gener del 2015
Actualitzat a les 22:05h
La plaça Sant Ignasi amb la Sala Ciutat al fons.
La plaça Sant Ignasi amb la Sala Ciutat al fons. | Mar Martí

El col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat, que el dissabte passat va iniciar l'ocupació d'aquest equipament de Manresa, ha avançat a l'ACN que no té intenció d'abandonar la seva posició i es manté ferm en el seu tancament a la Sala Ciutat. El seu objectiu és evitar l'enderroc del local, que feia nou anys que estava tancat. El col·lectiu vol donar un "ús social" a les instal·lacions i convertir-lo en un espai autogestionat. De la seva banda, el regidor de Cultura, Joan Calmet, ha recordat que la decisió d'enderrocar la sala es va prendre per unanimitat de tots els grups municipals i ha alertat que l'equipament es troba en "molt mal estat", malgrat que en les primeres declaracions que va fer el govern van assegurar que l'estructura estava bé. L'Ajuntament ha convocat aquest dimarts al vespre els portaveus dels grups municipals per consensuar la seva posició.

El ple municipal del mes de novembre passat va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics enderrocar de forma imminent aquesta sala amb l'objectiu d'engrandir la Plaça de Sant Ignasi i millorar l'entrada al Museu Comarcal de Manresa. A més, el regidor de Cultura, Joan Calmet, ha explicat que quan es va decidir tancar la Sala Ciutat, l'oferta cultural "va quedar sobradament coberta" amb l'impuls d'altres equipaments com el Kursaal o el Conservatori.

Un dels membres del col·lectiu Recuperem la Sala Ciutat, Miguel Gómez, ha explicat que el seu objectiu és "donar-li un ús social" a l'antic teatre. Els joves volen que l'equipament estigui autogestionat per les entitats i col·lectius de la ciutat, amb especial atenció als veïns del barri. "Volem que tots els col·lectius que no troben canals adequats per expressar les seves inquietuds ho puguin fer aquí", ha subratllat. Gómez ha lamentat que el consistori no hagi obert un procés de debat, com sí que va fer amb el teatre Conservatori, perquè la ciutadania decideixi si està d'acord o no amb l'enderroc. 

Gómez és conscient que l'ocupació "potser arriba una mica tard", com els hi ha retret alguns dels grups amb representació a l'Ajuntament, però ha assegurat que "fins ara no hi ha hagut una bona organització i havíem de reaccionar davant l'enderroc imminent". A més, el jove ha recordat que les Escodines és un barri "en estat de degradació" i amb un "teixit social escàs". 

La seguretat de l'edifici
El regidor de Cultura ha expressat que l'Ajuntament veu amb "preocupació" l'ocupació perquè la Sala Ciutat té una "manca evident de seguretat" i es troba en un avançat estat de degradació després d'estar nou anys tancada. Segons Calmet, les mesures de seguretat "són inexistents" i, fins i tot, "en els darrers anys el cos de Bombers l'ha utilitzat per a fer pràctiques i s'hi ha dut a terme simulacres d'incendis, de manera que ha quedat força malmès". Aquestes declaracions contrasten amb les que va fer el govern a l'inici de l'ocupació quan va assegurar que "estructuralment la Sala Ciutat no té cap problema, tot i que és un equipament antic i, per tant, cal anar amb cura amb altres elements que no són estructurals". El titular de Cultura ha recordat que el màxim responsable de l'equipament és l'Ajuntament i, per això, ha fet una crida al "sentit comú, al bon criteri i a la responsabilitat" de les persones que han ocupat el local. 

De la seva banda, Gómez ha qüestionat que l'edifici es trobi en tan mal estat, ja que "si no l'Ajuntament no hagués deixat que els Bombers s'entrenessin aquí", ha manifestat. El membre del col·lectiu ha explicat que en aquests moments estan netejant i arreglant les instal·lacions perquè sigui utilitzable d'aquí a un temps. Amb tot, ha assegurat que "hi haurem d'invertir unes quantes hores i material però tampoc farà falta gran cosa". 

Prioritzar la via del diàleg
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha convocat aquest dimarts vespre una reunió de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament amb l'objectiu de tractar la situació de l'ocupació i consensuar una posició. De fet, tots els partits a l'oposició a l'Ajuntament de Manresa van votar al ple de novembre a favor d'enderrocar l'equipament. 

Calmet ha expressat que estan "astorats" perquè el col·lectiu "parla amb tothom menys amb qui ha de parlar, que és el propietari de l'equipament". De fet, l'Ajuntament ha convocat dues reunions en els últims tres dies però el col·lectiu de joves va decidir posposar el diàleg perquè trobaven que les trobades eren precipitades. Gómez ha assegurat que estan "oberts a dialogar" però ha recordat que "tenim els nostres ritmes, que són més lents de l'habitual, perquè volem que siguin integradors i reflecteixin totes les opinions". El col·lectiu ha convocat una assemblea oberta per diumenge que ve.