Sant Vicenç de Castellet inaugura el Tanatori Bages Sud

Redacció
24 de gener del 2015
Actualitzat el 25 de gener a les 22:39h
Acte d'inauguració del tanatori de Sant Vicenç, aquest dissabte.
Acte d'inauguració del tanatori de Sant Vicenç, aquest dissabte. | AjSVC

Acte d'inauguració del tanatori de Sant Vicenç, aquest dissabte. Foto: AjSVC


Aquest dissabte al matí ha tingut lloc a Sant Vicenç de Castellet l'acte d'inauguració del Tanatori Bages Sud, el primer equipament d'aquestes característiques que es posa en marxa en aquest municipi bagenc. L'acte ha estat presidit per Joan Torres, alcalde de Sant Vicenç de Castellet; Joaquim Casajuana, regidor de Via Pública; Josep Maria Fenés, president d'Àltima; i Jaume Fontanet, gerent de Funerària Fontanova, del grup Àltima, que gestionarà el nou equipament. L'empresa funerària ha invertit 1,1 milions d'euros en la construcció del Tanatori Bages Sud.

Segons Joan Torres, alcalde de Sant Vicenç de Castellet, "aquest tanatori és un servei necessari i molt demandat al nostre municipi. Evitarà que els veïns i veïnes del municipi s'hagin de desplaçar a Manresa per fer la vetlla". Les noves instal·lacions funeràries se situen al Passeig de la Pau s/n, cantonada amb el carrer de Santiago Rusiñol, al costat del Cementiri Municipal. Per a Jaume Fontanet, gerent de Funerària Fontanova (Àltima), "el Tanatori Bages Sud compta amb totes les prestacions per garantir un servei proper i de qualitat a les famílies de Sant Vicenç de Castellet. A més, per la seva capacitat i característiques tècniques, es preveu que pugui prestar servei a altres municipis del Bages Sud com Castellbell i el Vilar, Castellgalí, El Pont de Vilomara, Monistrol de Montserrat, Marganell i possiblement també Vacarisses i Rellinars". L'acte d'inauguració ha culminat amb la descoberta d'una placa commemorativa, situada a l'accés porxat del nou edifici.

Un equipament confortable, funcional i sostenible
El Tanatori Bages Sud presenta un disseny modern i funcional, amb molta llum natural, projectat exclusivament en planta baixa i amb accés directe a peu de carrer. Amb una superfície construïda de 550 metres quadrats, el tanatori acull dues sales de vetlla de 45 metres quadrats cadascuna, amb dues zones ben diferenciades: una per a l'estança de la família i una dependència a part per al túmul del difunt. Així mateix, les dues sales compten amb accés a dos patis exteriors privats, per a ús exclusiu de les famílies, que afavoreixen la il·luminació i ventilació directes.

Dissenyat per les arquitectes Alexa i Adriana Plasencia, del despatx Plasencia Arquitectura, l'equipament disposa d'oficines per a l'atenció de les famílies, des d'on es gestionaran tots els aspectes relatius al procés funerari; una sala de cafeteria amb màquines de vending; i una gran àrea de descans flanquejada a un costat per un gran pati central interior, que permet l'entrada directa de llum natural a tota la zona. El tanatori també compta amb una zona privada amb dependències destinades al personal de serveis del tanatori, amb un accés propi per als vehicles fúnebres i una sala de tanatopràxia. L'edifici contempla un pati exterior a l'entrada que en un futur podria reconvertir-se en oratori multiconfessional o en una tercera sala de vetlla, si les necessitats de la població així ho exigeixen.

El tanatori disposa també de places d'aparcament públic exterior, al davant de la façana principal de l'edifici. A més, s'ha urbanitzat l'entorn de l'equipament i s'han fet millores al paviment del carrer.

Per a la construcció del Tanatori Bages Sud, Àltima ha tingut en compte consideracions d'eficiència energètica i d'estalvi a través de l'aprofitament de llum natural, l'ús d'elements que afavoreixen l'aïllament tèrmic i acústic de l'edifici, així com a través de la plantació d'espècies autòctones de baixes necessitats hídriques.