Un grup de joves ocupa la Sala Ciutat amb la intenció d'evitar el seu enderroc

Han començat a netejar-la i a arranjar-la amb la intenció d'habilitar-la, inicialment, com a sala de cinema |Aquest mateix dissabte a la tarda hi ha programada la projecció de "Cinema Paradiso" i diumenge una assemblea

Pere Fontanals
24 de gener del 2015
Actualitzat a les 20:05h
Pancarta de 'Recuperem la Sala Ciutat' a la plaça Sant Ignasi. Al fons, joves a la porta de l'equipament
Pancarta de 'Recuperem la Sala Ciutat' a la plaça Sant Ignasi. Al fons, joves a la porta de l'equipament | Pere Fontanals

Pancarta de 'Recuperem la Sala Ciutat' a la plaça Sant Ignasi. Al fons, joves a la porta de l'equipament. Foto: Pere Fontanals

 

ÚLTIMA HORA: L'Ajuntament no intervindrà per desallotjar la Sala Ciutat

L'ocupació de la Sala Ciutat, en vídeo

Un grup de joves ha entrat aquest divendres a la nit a la Sala Ciutat / Sala Loiola i l'han ocupat. L'ocupació no s'ha fet pública fins aquest dissabte al matí amb l'arribada d'una quarantena de persones quan, davant de l'expectació de veïns i veïnes que passaven per la plaça Sant Ignasi, han aixecat la persiana de l'equipament, han llegit un manifest i han penjat una pancarta des de la sala de projeccions.

De seguida que han donat a conèixer que la Sala Ciutat estava ocupada, els joves han començat a fer feines de neteja i habilitació per enllestir l'equipament per a les 5 tarda d'aquest dissabte quan tenen previst projectar, amb entrada lliure, la pel·lícula 'Cinema Paradiso'. Així mateix, els joves han començat a reproduir el cartell de la Sala Ciutat per tornar-lo a penjar sobre la porta. Per a diumenge hi ha prevista una assemblea de la plataforma Recuperem la Sala Ciutat.

Els activistes reclamen la Sala Ciutat davant la manca d'equipaments culturals que hi ha a Manresa, "que es poden contar amb els dits d'una mà", segons diu el manifest que han estat repartint als vianants. "Amb una oferta cultural -segueix el manifest- limitada a la gent que té diners i sempre orientada al consum", en referència als cinemes Bages Centre, reclamen la necessitat de mantenir aquest equipament obert de forma autogestionada. L'escrit recorda el tancament i enderroc del Cinema Muralla, i el tancament dels cinemes Atlàntida, "reconvertit en un espai comercial". També denuncia els esforços que vol fer l'Ajuntament, "amb els pocs diners que tenim", per "posar guapa" Manresa per rebre el Papa, "en comptes de dedicar els recursos a construir una ciutat amb serveis i infraestructures per a tots".

Després d'uns dies marcats per l'ocupació de la Biblioteca del Casino per part d'Arran per demanar-ne més hores d'obertura i una sala d'estudis, la setmana finalitza, per a l'Ajuntament, amb una altra patata calenta: la Sala Ciutat, que havia de ser enderrocada les properes setmanes, està ocupada per un grup de persones que no pertanyen a cap col·lectiu, però que s'han associat per evitar que la sala vagi a terra. Les reivindicacions d'Arran, en gran part, van ser satisfetes pel ple de dijous. Què passarà amb les de la Sala Ciutat?

Cal recordar que aquest mateix dissabte també hi ha programat un acte de comiat al Teatre Conservatori amb la participació de nou persones relacionades amb la història de l'equipament. El passat 11 de gener es va fer un acte a la porta de la Sala Ciutat que va omplir la plaça Sant Ignasi.

Un acord amb ampli suport polític
El passat mes de novembre, Ajuntament i Criteria CaixaHolding signaven un conveni segons el qual se substituïen els diners previstos per a la construcció del pavelló esportiu inicialment previst ala Fàbrica Nova per l'enderroc de la Sala Ciutat, la millora de la Via Sant Ignasi entre el carrer Bertrand Serra i la plaça Sant Ignasi, l'arranjament de la capella del Rapte i la urbanització del seu entorn, així com a la urbanització de la Baixada dels Drets.

L'acord també contemplava la renovació integral del tram de la Via de Sant Ignasi que no estava inclòs en el Pla especial de Fàbrica Nova, comprès entre el carrer Vidal i Barraquer i la plaça de Sant Ignasi, amb la urbanització i ampliació de voreres i la creació d'una nova rotonda en aquesta cruïlla, que permetrà alhora resoldre els accessos a l'equipament de les Piscines Municipals.

En el ple del mateix mes de novembre, tots els grups municipals votaven unànimement a favor del contingut del conveni.
 

Reportatge de Manresainfo.cat: Cinquanta-quatre anys de records: La Sala Loiola diu adéu a Manresa

Un grup de persones parla amb els ocupants de la Sala Ciutat a la plaça Sant Ignasi. Foto: Pere Fontanals