Súria acull l'exposició «Catalunya 1714»

Redacció
23 de gener del 2015
Actualitzat a les 18:47h
Imatge de l'acte inaugural de l'exposició 'Catalunya 1714'.
Imatge de l'acte inaugural de l'exposició 'Catalunya 1714'. | AjSú

Imatge de l'acte inaugural de l'exposició 'Catalunya 1714'. Foto: AjSú


El saló de sessions de la Casa de la Vila de Súria acull l'exposició itinerant 'Catalunya 1714' fins al diumenge 25 de gener, dins dels actes de la Festa de Sant Sebastià. La inauguració de la mostra va tenir lloc dijous 22 de gener amb una xerrada de l'historiador navarclí Francesc Serra sobre la Guerra de Successió, i en la qual va destacar l'impacte del conflicte a la Catalunya central.

L'exposició resumeix els fets fonamentals de la Guerra de Successió i les conseqüències que va tenir per a Catalunya, en una iniciativa de divulgació que ha tingut el suport de la fundació Independència i Progrés i la fundació Josep Irla. La presència de la mostra a Súria, comissariada per l'historiador navarclí, ha estat promoguda pel grup surienc de l'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC).

En la seva xerrada, l'historiador navarclí va remarcar que la Catalunya central va ser un dels principals escenaris del conflicte, que va tenir un abast europeu i va deixar els catalans com a grans perdedors. Segons Francesc Serra, la Guerra de Successió va ser "una guerra mundial pel domini d'Europa", amb episodis de gran violència i molts interessos internacionals en joc.

Francesc Serra va parlar sobre alguns dels fets més destacats de la Guerra de Successió a la Catalunya central, com els incendis de Manresa i Sallent a mans de les forces borbòniques, la batalla de Talamanca i la capitulació de Cardona. També es va referir al testimoniatge del pagès Joan Fàbrega de Cererols (1660-1732), que en el seu dietari 'Llibre de coses que han succeït a Catalunya' parla del conflicte i de les seves conseqüències.

Al començament de l'acte, la regidora de Cultura, Ana Pérez, va agrair al grup surienc de l'ANC el seu interès per portar l'exposició a Súria i per comptar amb la presència de l'historiador navarclí com a especialista en la Guerra de Successió. Ana Pérez també va recordar els propers actes de programa de la Festa de Sant Sebastià.

L'exposició es pot visitar pels matins (fins al diumenge, d'11.00 a 13.00 h) i per les tardes (fins al dissabte, de 17.00 a 19.00 h).
Arxivat a