Crematori, sí o no?

Mercè Casals, líder de la oposició (CiU) a Sant Fruitós, aplaudeix la construcció d'un tanatori al poble però desestima l'opció d'edificar-hi un crematori

Aina Font Torra
21 de gener del 2015
Actualitzat a les 20:53h
Solar on s'instal·laria el tanatori-crematori.
Solar on s'instal·laria el tanatori-crematori. | A.Sánchez.

La voluntat de construir un crematori a la comarca del Bages no és un tema que vingui de nou. Si bé Manresa és una de les ciutats catalanes amb més operadores funeràries que hi treballen, queda amb desavantatge quan es tracta de crematoris. "Els que treballem en el sector dels serveis funeraris, quan hem d'incinerar a algú, l'hem de dur a Terrassa o al Papiol. És el que tenim més a prop", expressa Aureli Sánchez, Director Tècnic de l'empresa Eternam Serveis Funeraris, situada a Manresa des de fa vuit anys. "Gairebé des que ens vam crear que hem estat lluitant perquè el Bages disposi d'un servei crematori", comenta Sánchez, que recorda quan l'any 2007 l'Ajuntament de Manresa va denegar una llicència a la funerària Fontanova per instal·lar un forn crematori al polígon de Bufalvent.

Després de la negativa, els intents de recerca no van minvar fins que va córrer la notícia que des de l'Ajuntament de Sant Fruitós es volia impulsar la creació d'un tanatori-crematori en uns terrenys municipals de 6.000 metres quadrats a tocar del cementiri. L'adjudicació de les terres es faria mitjançant un concurs on el consistori cediria de franc a l'empresa guanyadora el solar per edificar-hi un tanatori i un crematori, a més d'encarregar-li la gestió del cementiri que ara mateix està en mans del mateix ajuntament.

De moment, però, la realitat no ha canviat. "La proposta segueix dempeus. Estem treballant per preparar les bases del concurs", ha declarat l'alcalde santfruitosenc Joan Carles Batanés, tot i que ha remarcat que "això, ara, no és una prioritat", ja que s'estan duent a terme projectes "més importants" com la nova residència d'avis del poble o la rotonda de l'escola Paidos. 

L'oposició, tancada en banda
Mercè Casals, alcaldable de CiU per Sant Fruitós, s'ha mostrat receptiva pel que fa a la creació d'un tanatori, però ha declinat l'opció d'acompanyar-lo amb un crematori: "no és un equipament que, d'entrada, a la gent li vingui de gust tenir a prop", ha dit. La resposta de l'actual alcalde no s'ha fet esperar, que ha expressat, contundent, que "l'oposició diu que no perquè nosaltres diem que sí", tot afegint "amb quines dades es basa per dir que a la gent no li ve de gust? És una instal·lació que no genera cap tipus de toxicitat i que permetria a les comarques veïnes, tenir un accés més directe a aquest tipus de servei". 

Tot i això, les eleccions municipals són a tocar i el projecte no està acabat. Què passarà? S'acabarà efectuant la construcció del crematori? Ho sabrem el mes de maig.