L'AVV de la Balconada insta els veïns a denunciar l'Ajuntament si cauen

L'associació continua la campanya contra la "degradació" del barri i es reunirà properament amb diversos partits polítics per exposar-los les seves reivindicacions

Pere Fontanals
21 de gener del 2015
Actualitzat el 22 de gener a les 0:44h
Les llambordes mogudes per les arrels dels arbres són una constant al barri.
Les llambordes mogudes per les arrels dels arbres són una constant al barri. | Pere Fontanals

Les llambordes mogudes per les arrels dels arbres són una constant al barri. Foto: Pere Fontanals


Les arrels dels plataners de més de 30 anys que hi ha al què els veïns del barri anomenen el Passeig de la Balconada s'han obert pas i alguns dels trams de la calçada de llambordes semblen, vistos d'un tros lluny, el perfil d'una patata ondulada. En altres punts els pins han mogut murs i fins i tot amenacen parades d'autobús. I els aparcaments, amb sòl asfaltat o de terra, es troben en un estat de degradació evident, per les arrels i també pel pas de vehicles constant.

El president de l'AVV de la Balconada, José Torrejón, explica que el passat mes de novembre van presentar una instància a l'Ajuntament per tenir una reunió amb el regidor de Via Pública o amb el de Medi Ambient, o amb tots dos, "i encara no hem rebut resposta". "Som conscients que l'Ajuntament no pot fer massa despesa -explica Torrejón- però volem un compromís d'actuacions calendaritzat per saber amb què podem comptar i quan". En aquest sentit, el vocal de la junta, César Talavera, afirma que els veïns se senten "menystinguts". Al fet de ser un barri perifèric "hi hem de sumar l'estat de deixadesa a la que ens té l'Ajuntament" amb falta de manteniment "des de fa anys" que ha portat La Balconada a l'actual estat de "degradació".

L'AVV de la Balconada té previst començar una ronda d'entrevistes amb les diferents forces polítiques de la ciutat per exposar-los el problema i mirar com es poden articular solucions.

Recomanen als veïns que denunciïn qualsevol caiguda
Per intentar fer pressió al govern municipal, l'Associació de Veïns ha començat a recollir signatures de suport a la reclamació de fer actuacions al barri per millorar-ne la transitabilitat. "A la Balconada hi ha molta gent gran", explica Torrejón. Per això la campanya de recollida de signatures la fan habitatge per habitatge, explicant les reivindicacions i recollint suggeriments. També aprofiten les visites per instar els veïns del barri a presentar denúncia en cas de caure per culpa del mal estat del ferm. "No és necessari que siguin caigudes que revesteixin trencament d'òssos, ni tampoc denúncies reclamant indemnitzacions", exposa el president de l'associació, "simplement els diem que si cauen avisin a la Policia Local per a que aixequi acta, i que vagin a l'hospital a fer un informe de lesions". D'aquesta manera, creu Torrejón, "si l'Ajuntament rep diverses reclamacions per caigudes potser reaccionaran abans que les conseqüències puguin ser més greus".

I per rematar-ho l'IBI
Si la sensació de greuge no era suficient amb aquestes reclamacions, només ha faltat que arribessin als domicilis de la Balconada la informació tributària local amb un Impost de Bens Immobles (IBI) que, en el cas de la Balconada "s'ha disparat", en xifres absolutes, entre un 75 i un 80% respecte de 2014. "Som conscients que una cosa no té res a veure amb l'altra", exposa Torrejón, "però és evident que si veus que per una banda falta manteniment, i per l'altra gairebé et dupliquen el principal impost municipal, és normal que t'emprenyis". L'AVV de la Balconada no descarta que amb el tema de l'IBI convoqui, més endavant, alguna acció.
 

Unes escales 'peraltades' i separades per les arrels d'un arbre proper. Foto: Pere Fontanals
 

Un transformador desfalcat de terra. Foto: Pere Fontanals
 

El mur d'una jardinera separat per la força de les arrels. Foto: Pere Fontanals
 

Els aparcaments del barri tampoc se salven de l'acció vegetal. Foto: Pere Fontanals