L'ADMM considera «il·legítim» el deute de dues obres

És la conclusió a la que ha arribat amb els informes encarregats sobre les actuacions als carrers Magí Vilardell i Erasme de Gònima de Moià

Redacció
17 de gener del 2015
Actualitzat el 19 de gener a les 23:03h

Carrer Magí Vilardell de Moià. Foto: ADMM


L'Associació Deute Municipal de Moià, seguint amb l'Auditoria Ciutadana, ha fet públics els seus primers informes sobre els deutes que manté l'Ajuntament de la capital del Moianès, corresponents a l'obra del carrer Magí Vilardell i del carrer de l'Erasme de Gònima. En tots dos casos, els informes encarregats per l'ADMM conclouen que el deute que manté el consistori per aquestes urbanitzacions és il·legítim. En el primer cas perquè el deute havia de ser assumit per la promotora d'una actuació anterior que va quedar inacabada, i en el segon perquè el cost havia de cobrir-se amb contribucions especials dels propietaris dels terrenys afectats.

L'ADMM ha fet públics els informes de les obres d'urbanització i reparació del carrer Magí Vilardell, que daten de l'any 2005, i de l'obra d'urbanització del carrer Erasme de Gònima, a la zona industrial, començada l'any 2008 i abandonada sense acabar.

Carrer Magí Vilardell, urbanitzar per corregir una actuació anterior
En el cas del carrer Magí Vilardell, l'informe recorda que l'obra de 2005 es va realitzat perquè una actuació urbanística anterior, de l'any 2000, encarregada per la propietària dels terrenys afectats, va quedar inacabada i, a més a més, va ocasionar danys importants en un mur de contenció situat en una part de la urbanització.

L'informe destaca que, a part de les mancances de documentació i les presumptes irregularitats en l'adjudicació de l'obra, del seu cost directe, 292.345,23 euros, no es va recuperar cap import ni a través de subvencions ni de contribucions especials. Ni el propietari dels terrenys, ni la promotora que va deixar inacabada l'actuació de 2000, tampoc no ven pagar cap quantitat de diners per l'actuació.

El seu finançament, atesa crítica situació de les finances municipals ja en aquell moment i en una hipòtesi de pagament d'uns 10 anys, hauria comportat un cost total per a les arques municipals de 344.159,23 euros. 

Deixar de cobrar el 85% de les contribucions especials al carrer Erasme de Gònima
En el cas del carrer Erasme de Gònima, l'informe destaca que l'obra s'havia d'integrar en l'actuació urbanística realitzada a la zona industrial del Prat, i el seu cost, de 616.115,01 euros, havia de ser cobert íntegrament pels propietaris dels terrenys.

L'informe destaca que no s'ha trobat documentació tècnica per poder fer una valoració de l'adjudicació a la constructora ni de la part d'obra realitzada. Tampoc no hi ha constància de la decisió de suspensió o abandonament de l'obra. Del cost total de l'obra projectada només es van cobrar a través de contribucions especials 95.244,03 euros (un 15,46% del total).

Cal destacar també que es van aprovar certificacions d'obra per valor de 292.345,29 euros, que van ser refinançats a 10 anys per l'empresa constructora i, més endavant, el 2012, refinançats pel Fons Estatal de Pagament a Proveïdors, fet que en una hipòtesi de pagament a 15 anys, es traduiria en un cost total de 328.592,55 euros.

Informe del carrer Erasme de Gònima

Informe del carrer Magí Vilardell

Arxivat a