L'ADMM considera «il·legítim» el deute de dues obres

És la conclusió a la que ha arribat amb els informes encarregats sobre les actuacions als carrers Magí Vilardell i Erasme de Gònima de Moià

| 17/01/2015 a les 13:23h
Especial: Fallida Ajuntament de Moià
Arxivat a: Economia i Empresa, corrupció, urbanisme, crisi Moià, ADMM
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/01/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Carrer Magí Vilardell de Moià. Foto: ADMM


L'Associació Deute Municipal de Moià, seguint amb l'Auditoria Ciutadana, ha fet públics els seus primers informes sobre els deutes que manté l'Ajuntament de la capital del Moianès, corresponents a l'obra del carrer Magí Vilardell i del carrer de l'Erasme de Gònima. En tots dos casos, els informes encarregats per l'ADMM conclouen que el deute que manté el consistori per aquestes urbanitzacions és il·legítim. En el primer cas perquè el deute havia de ser assumit per la promotora d'una actuació anterior que va quedar inacabada, i en el segon perquè el cost havia de cobrir-se amb contribucions especials dels propietaris dels terrenys afectats.

L'ADMM ha fet públics els informes de les obres d'urbanització i reparació del carrer Magí Vilardell, que daten de l'any 2005, i de l'obra d'urbanització del carrer Erasme de Gònima, a la zona industrial, començada l'any 2008 i abandonada sense acabar.

Carrer Magí Vilardell, urbanitzar per corregir una actuació anterior
En el cas del carrer Magí Vilardell, l'informe recorda que l'obra de 2005 es va realitzat perquè una actuació urbanística anterior, de l'any 2000, encarregada per la propietària dels terrenys afectats, va quedar inacabada i, a més a més, va ocasionar danys importants en un mur de contenció situat en una part de la urbanització.

L'informe destaca que, a part de les mancances de documentació i les presumptes irregularitats en l'adjudicació de l'obra, del seu cost directe, 292.345,23 euros, no es va recuperar cap import ni a través de subvencions ni de contribucions especials. Ni el propietari dels terrenys, ni la promotora que va deixar inacabada l'actuació de 2000, tampoc no ven pagar cap quantitat de diners per l'actuació.

El seu finançament, atesa crítica situació de les finances municipals ja en aquell moment i en una hipòtesi de pagament d'uns 10 anys, hauria comportat un cost total per a les arques municipals de 344.159,23 euros. 

Deixar de cobrar el 85% de les contribucions especials al carrer Erasme de Gònima
En el cas del carrer Erasme de Gònima, l'informe destaca que l'obra s'havia d'integrar en l'actuació urbanística realitzada a la zona industrial del Prat, i el seu cost, de 616.115,01 euros, havia de ser cobert íntegrament pels propietaris dels terrenys.

L'informe destaca que no s'ha trobat documentació tècnica per poder fer una valoració de l'adjudicació a la constructora ni de la part d'obra realitzada. Tampoc no hi ha constància de la decisió de suspensió o abandonament de l'obra. Del cost total de l'obra projectada només es van cobrar a través de contribucions especials 95.244,03 euros (un 15,46% del total).

Cal destacar també que es van aprovar certificacions d'obra per valor de 292.345,29 euros, que van ser refinançats a 10 anys per l'empresa constructora i, més endavant, el 2012, refinançats pel Fons Estatal de Pagament a Proveïdors, fet que en una hipòtesi de pagament a 15 anys, es traduiria en un cost total de 328.592,55 euros.

Informe del carrer Erasme de Gònima

Informe del carrer Magí Vilardell

COMENTARIS

Les alfombres no les han aixecat
Anònim, 17/01/2015 a les 15:56
+18
-32
Els actuals que regeixen els destins del poble no han vogut saber res de la "gran" época de CiU que va sumir a Moià pels segles dels segles, a pagar més per RES TENIR. Pro ja van sortin coses ja, potser al final sabrem a les butxaques on van anar a parar... perquè si res tenim ni han fet, amb què s'els han gastat perquè vàries generacions tinguem de pagar els deutes de què ? si no van fer res ni van comprar res...
I pensar que era l'Ajuntament més sanejat, almenys de Catalunya, fins que el gran MONTRÀS I ELS SEUS DE CIU VAN PUJAR AL PODER i tot ho van dilapidar fins hi tot deixant els deutes per pagar que ningú sap perquè...
Ah ! en Pujol va condecorar al Montràs... ves a saber pq...
No espereu que el Dionis digui res
Anònim, 17/01/2015 a les 16:39
+18
-30
CIU I ERC són carn i ungla.
L'unic important es ser comarca.
El què va pasar, com i per què...no importa.
I el Montràs mentre, anar fent...
Moianès JA !!
Anònim, 17/01/2015 a les 19:52
+17
-30
No patiu, quan hi hagi el Consell Comarcal del Moianès tot s'arreglarà i tot funcionarà,...... com sempre. JA ! JA !
Com ens deixem fotre !! increïble !
Pirates
Anònim, 18/01/2015 a les 16:17
+11
-19
Els de CiU d'abans i amb tants anys ens van fotre molt i molt, i els actuals res els importa el deute que s'han trobat. Com es nota que sóls deuen cobrar i res pagar...Pirates tots...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 19
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril
«No sin mis huesos» arriba al Kursaal a primers d'abril | Promocional