La Nit Viva de Fonollosa no para de créixer

Amb només dos dies ja han passat a la Nit Viva pràcticament 1.200 persones

Gemma Palà
03 de gener del 2015
Actualitzat a les 16:14h
La Nit Viva de Fonollosa no para de créixer amb noves escenes.
La Nit Viva de Fonollosa no para de créixer amb noves escenes. | Gemma Palà

L'espectacle nadalenc Nit Viva de Fonollosa no para de guanyar adeptes, i tant el primer com el segon dia ja ha tingut millors xifres de públic que l'edició de l'any passat. 580 persones van inaugurar l'estrena d'enguany del 28 de desembre i a la segona representació de l'1 de gener varen assistir-hi 580 més; un total de quatre sessions. Encara queden, però, dos dies més per poder gaudir de la Nit Viva: el dissabte 3 de gener a ¼ de 7 de la tarda i a 2/4 de 8 del vespre i el dilluns 5 de gener amb una única sessió d'¼ de 7 de la tarda.

La Nit Viva és un espectacle que té lloc als carrers i cases centenàries del Raval de Baix de Fonollosa i que recrea la vida catalana de pagès de fa més d'un segle, combinant quadres de pessebre i oficis antics. De fet, una de les exclusivitats d'aquest espectacle i a la vegada un tret que el fa únic és que el recorregut té lloc per l'interior de les cases. El públic és convidat a entrar dins les llars, perfectament recreades i conservades com ho estaven fa més de cent anys. Això proporciona una sensació d'autenticitat que fa que el públic s'integri encara més amb allò que contempla i sent transportat a la vida de pagès de fa més d'un segle.

Els voluntaris i protagonistes de la Nit Viva són prop de 200 persones procedents dels pobles de Fonollosa, Camps, Aguilar de Segarra i rodalies. Tots ells protagonitzen escenes i quadres en moviment, tot i que també n'hi ha d'estàtics, envoltats d'una atmosfera extremadament treballada tant pel que fa a la il·luminació com pels elements decoratius. Fins al més petit detall de les escenes està estudiat i integrat degudament, omplint l'escena de vida i credibilitat. Fins i tot, i a tall d'anècdota, hi ha gent que ha arribat a pensar que els espais de la Nit Viva formen part d'un museu durant la resta de l'any.

L'acurat treball que hi ha darrera de la Nit Viva ha donat i segueix donant els seus fruits, i així ho demostra que cada cop més gent estigui interessada en conèixer l'espectacle. De fet, la Nit Viva aconsegueix una cosa que no tots els pessebres tenen la sort de dir: es renova cada any. A part d'incorporar nous quadres, les escenes ja existents contenen elements nous, ja siguin decoratius o d'interpretació. Enguany, les noves escenes són "Fent cordes", "Buscant bolets", "Els segadors" i "El sometent". També s'ha incorporat una novetat molt significativa, i és que cada escena conté una rajola amb el corresponent nom gravat, i el fet de poder-la etiquetar fa que la gent comenti més anècdotes o coneixements sobre l'ofici en qüestió. 

En acabar el recorregut es dóna pa per torrar amb cansalada i allioli de codony, i hi ha diverses parades que venen productes alimentaris de la terra. A més, la Nit Viva col·labora enguany amb el projecte social "Per la meva escola", fent donatiu d'una part de l'entrada per ajudar els infants de l'Escola de Fonollosa.