La manresana La Crica guanya el premi Zirkòlika a la projecció del circ

El col·lectiu creat a la capital del Bages s'emporta el màxim guardó nacional en matèria de difusió del circ

ACN/Redacció
17 de desembre del 2014
Actualitzat el 18 de desembre a la 1:18h
La Crica ha vist reconeguda la seva promoció del circ.
La Crica ha vist reconeguda la seva promoció del circ. | La Crica

La companyia manresana La Crica ha guanyat aquest dimarts a la nit el premi Zirkòlika a la millor iniciativa per a la projecció del circ en la cinquena edició d'aquests premis que reconeixen companyies, espectacles i iniciatives relacionades amb el món del circ, i que s'han convertit en els guardons de referència a Catalunya.

El premi principal d'aquesta edició ha estat per a la companyia Circ Pistolet, que s'ha endut el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, dotat amb 14.000 euros i una gira per municipis catalans. Altres guardonats d'aquesta edició han estat el Col·lectiu La Persiana (millor espectacle de carrer i música), el Circ Cric (millor espectacle de circ de carpa), Juana Beltrán (millor número de circ), Hotel Iocandi (millor companyia novell), 'Chicken Legz' d'Animal Religion (millor posada en escena) i 'Rhum' (millor espectacle de pallassos).

Aquest premi al circ manresà arriba pocs dies després que una altra proposta escènica de la ciutat, el Kursaal, guanyés el Premi ARC a la millor programació musical de teatre, i que el grup dels Carlins acaparessin el concurs de Teatre Amateur Vila d'Olesa.

La companyia La Crica
La Crica neix a Manresa a finals del 2009, fruit de la il·lusió d'un grup de professionals del circ de la comarca del Bages, amb la intenció de promoure, difondre i donar a conèixer la cultural del circ a la ciutat.

Degut a la demanda d'un espai de creació i estudi  on desenvolupar les seves arts, l'empresa Manresana d'Equipaments Escènics (MEES), cedeix la Sala Sant Domènec – Conservatori vell, que esdevé la seu del col·lectiu. A l'octubre del 2010 s'inicia el projecte: Aula de Circ, on s'obren 7 línies formatives de diferents tècniques base de circ (de 3 anys fins a adults).

Actualment LaCrica, en el curs 2014-2015, compta amb 224 alumnes, repartits en 18 grups diferents.També disposa d'una trentena d'usuaris habituals que fan ús de l'espai, entre joves amateurs, músics, ballarins, actors i professionals del circ.

L'associació està formada per un equip humà motor de 7 persones que participa activament a les assamblees quinzenals, per a la gestió, coordinarció, promoció, ús de l'espai i activitats formatives que es duen a terme. LaCrica col·labora amb l'Associació sociocultural: El Galliner, de Manresa, per a la programació trimestral de circ al Teatre Kursaal i al Teatre Conservatori.

Els Premis Zirkòlika
La companyia acrobàtica de Terrassa Circ Pistolet, creada l'any 2008 i formada per sis artistes, ha guanyat el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, un dels millors dotats de les arts escèniques de Catalunya i valorat en 14.000 euros. El premi suposarà una gira de quatre actuacions per diferents municipis de Catalunya.

La formació, que ha guanyat pel seu nou espectacle d'acrobàcies i equilibris 'Incert', estrenat el passat 21 de novembre, també ha guanyat el premi a la millor direcció d'un espectacle (Anne Morin i Martí Salvat).

D'altra banda, l'espectacle 'Violeta', del Col·lectiu La Persiana, també ha guanyat dos premis en la V edició dels Premis Zirkòlika de Circ: millor espectacle de circ de carrer i millor música (Venancio y los jóvenes de Antaño).

La resta de companyies, espectacles i projectes que han guanyat un premi han estat el Circ Cric, de Tortell Poltrona i Montserrat Trias (millor espectacle de circ de carpa per 'Bemoll Sostingut'); Juana Beltrán (millor número de circ); Hotel Iocandi (millor companyia novell); LaCrica (millor iniciativa per a la projecció del circ); 'Chicken Legz' d'Animal Religion (millor posada en escena) i 'Rhum', l'espectacle d'homenatge al l'històric Monti, estrenat al passat Festival Grec (millor espectacle de pallassos).

El jurat ha decidit no valorar aquest any l'espectacle ni els números del Circ Raluy ja que la companyia és amfitriona dels premis i el seu director, Carlos Raluy, forma part del jurat.

Els premis estan coorganitzats per l'entitat Zirkòlika, un projecte de difusió i comunicació de les Arts del Circ. Zirkòlika edita des de l'any 2004 l'única revista especialitzada en circ i, a més, manté un complet portal d'informació per internet (ww.zirkolika.com), amb un calendari de festivals i les notícies més destacades de circ.

L'objectiu de la Nit de Circ és promocionar el circ i, alhora, dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies de circ català. També es pretén donar visibilitat a tots els espectacles creats i produïts a Catalunya, cohesionar el sector, obrir circuits d'exhibició i mostrar l'enorme potencial del circ amb la producció d'un espectacle de qualitat.