Congrés per a que projectes d'alumnes d'FP arribin a les empreses

Se celebrarà la primavera del 2015 i és impulsat per la Cambra, la Fundació Althaia i Ensenyament

Redacció
17 de desembre del 2014
Actualitzat a les 16:03h
Presentació del Congrés Talent+Empresa.
Presentació del Congrés Talent+Empresa. | Cambra

Apropar a les empreses del territori els treballs que els alumnes de formació professional desenvolupen dins l'assignatura d'emprenedoria, i aconseguir que les millors propostes acabin esdevenint projectes reals. Aquest és l'objectiu del congrés Talent+Empresa, impulsat per la Cambra de Comerç de Manresa, la Fundació Althaia i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Ensenyament. Talent+Empresa vol convertir el Bages en un referent en emprenedoria a la formació professional, aprofitant el pes que aquests estudis tenen a la comarca i la implicació de les empreses del territori en la formació dels joves estudiants.

Talent+Empresa se celebrarà a Manresa la primavera del 2015 i vol anar més enllà dels concursos d'idees emprenedores existents a Catalunya. El principal tret diferencial és que hi assistiran empreses i que els estudiants hauran de defensar els seus projectes davant dels representants del teixit empresarial de la comarca. Una altra diferència és que la finalitat última del congrés és aconseguir que els millors projectes que s'hi presentin acabin convertint-se en una realitat tangible. D'aquesta manera, no hi haurà un premi predefinit sinó que en funció de la proposta s'oferirà als estudiants un acompanyament per tal que puguin acabar de desenvolupar el seu projecte.

En aquest sentit, es contempla la possibilitat que una empresa s'interessi per tirar endavant algun dels projectes o per incorporar els seus autors a la companyia, que entitats com la Cambra de Comerç gestionin de manera gratuïta per als estudiants els tràmits necessaris per registrar la idea o constituïr una societat, etc. L'objectiu és posar en contacte el talent existent als centres d'FP de la comarca amb empreses susceptibles d'incorporar i desenvolupar nous projectes, contribuint d'aquesta manera a la inserció dels joves al món empresarial i a la innovació a les empreses.

Selecció de projectes
En aquests moments s'obre el procés de selecció de projectes, d'entre tots els que desenvolupen els alumnes d'FP a l'assignatura d'emprenedoria al llarg d'aquest curs 2014-2015. Cada escola pot presentar un màxim de 5 treballs que seran avaluats per un comitè assessor multidisciplinar que n'escollirà fins a 20, que són els que es presentaran al congrés. El dia del congrés hi haurà un showroom empresarial en què els estudiants podran defensar els seu projecte i compartir-lo amb els empresaris, amb la finalitat de donar a conèixer el producte, obtenir assessorament sobre la seva viabilitat, comercialització o fabricació, valorar l'oportunitat de poder-lo desenvolupar en una empresa durant un període de pràctiques o en forma de beca, etc.

A banda, els treballs es presentaran davant d'un comitè avaluador que escollirà els 3 millors per als cicles formatius de grau mitjà i els 3 millors per als cicles formatius de grau superior. Aquests són els que rebran el suport necessari per portar-se a la pràctica, a més d'altres reconeixements com participar a la mostra de projectes emprenedors de formació professional a Catalunya, incorporar-los a Innova FP, Xarxa de centres d'innovació i transferència del coneixement, i difondre'ls a través de la xarxa d'emprenedoria del Departament d'Ensenyament. 

El Bages, referent en FP i emprenedoria
La llarga tradició de la formació professional al Bages i la vinculació que existeix entre les escoles i les empreses de la comarca ha portat els organitzadors a voler fer un pas més enllà per connectar aquestes dues realitats. El projecte sorgeix de la constatació que molts dels treballs d'emprenedoria que desenvolupen els alumnes no acaben portant-se a la pràctica tot i que molts d'ells són susceptibles de ser adoptats per una empresa. Amb Talent+Empresa es vol resoldre aquesta mancança i posicionar el Bages com a territori emprenedor i innovador.