El pressupost del Consell Comarcal, un 3,8% més baix

L'endarreriment dels pagaments de la Generalitat, que deu més de 5 milions d'euros al Consell, obliga l'ens comarcal a contractar pòlisses de crèdit

Redacció
16 de desembre del 2014
Actualitzat el 18 de desembre a la 1:28h
El Consell Comarcal del Bages va aprovar el passat 15 de desembre en sessió plenària el seu pressupost (que inclou també el Patronat del Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central) per al 2015, que puja a gairebé 10,8 milions d'euros. Aquesta xifra, similar a exercicis anteriors, representa un decrement d'un 3,8% respecte a l'any 2014.

L'objectiu del pressupost és garantir la qualitat dels serveis comarcals i es reflecteix en el compromís de l'equip de govern comarcal per reforçar projectes compartits en benefici dels ajuntaments,  promocionar la comarca des del punt de vista econòmic i turístic, potenciar actius industrials, culturals, patrimonials i agroalimentaris i garantir la qualitat de l'atenció en àmbits com serveis socials o educació. En aquest sentit, més del 50% del pressupost es dedica a les àrees que afecten directament les persones com Educació, on també s'inclou Cultura i Joventut, i Benestar Social, que integra les polítiques de gènere, immigració i gent gran. D'altra banda, un 28,14% del pressupost correspon a Promoció Econòmica.

Quant a inversions, el 2015 s'hi destinaran 2,4 milions d'euros per a obres de millora en 12 camins que afecten 18 municipis,  les obres d'abastament d'aigua de l'Oller de Calders, i els projectes d'abastament de Fonollosa i Sant Mateu de Bages. La resta són inversions per a activitats del camp d'aprenentatge, servei voluntari europeu, turisme i processos d'informació.
 
En 5 anys els ingressos baixen un 21,6%
Les partides més importants del capítol d'ingressos del pressupost comarcal són les transferències corrents que corresponen a la prestació de serveis transferits, bàsicament per la Generalitat, que sumen 8,2 milions d'euros (el 76,3% dels ingressos) i que corresponen al contracte programa de serveis socials, delegació de competències en matèria d'habitatge, consum, transport i menjador escolar, cultura, el camp d'aprenentatge, polítiques de joventut, el fons de cooperació, etc…

A continuació hi ha 2,3 milions d'euros de  subvencions d'altres institucions per l'execució de projectes,  que suposen el 21,9% dels ingressos. En global, però, els ingressos han patit una important davallada entre els anys 2010 i 2015, amb una reducció d'un 21,6%.
 
Pòlisses de crèdit
El Consell Comarcal del Bages continua patint fortes tensions de tresoreria provocades pel ritme inadequat dels pagaments i les transferències corresponents a les competències delegades per part de la Generalitat a aquest ens comarcal per la prestació de diversos serveis. Aquests endarreriments afecten les finances del propi Consell però també de proveïdors i ajuntaments. El deute de la Generalitat de Catalunya al Consell Comarcal del Bages en aquests moments és de més de 5 milions d'euros.

Tenint en compte que s'han de complir els requeriments legals de la Llei de la Morositat i també s'han d'executar projectes d'abast important com inversions en camins i aigua, aquest pressupost preveu la concertació d'operacions de tresoreria  i els seus interessos. S'hi pressuposten 112.450 euros que corresponen a interessos i formalització de les pòlisses de crèdit que s'han de demanar.