​Simposi sobre horticultura ecològica a Manresa

Experts internacionals i del país donaran a conèixer les novetats en aquest sector els propers dies 12 i 13 de desembre

Redacció
01 de desembre del 2014
Actualitzat a les 12:07h
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) organitza entre el 12 i el 13 de desembre el segon Simposi de producció agroalimentària ecològica, enguany centrat en les produccions hortícoles. El programa inclou la participació d'experts procedents d'universitats i centres d'investigació de Catalunya, d'Espanya, i també de França i Itàlia que tractaran aspectes diversos, des d'avenços en sanitat vegetal fins a infraestructures, qualitat nutricional o fertilització entre altres. La jornada ha generat molta expectativa, tant entre el sector productiu com el tècnic, i de fet l'organització ha hagut de tancar les inscripcions quan encara falten gairebé tres setmanes per al seu inici, ja que l'aforament és limitat a 200 persones. Com en la darrera edició, l'edifici de la Fundació Universitària del Bages, on està ubicada l'Escola Agrària de Manresa, acollirà el certamen. El Simposi compta amb el suport de l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics.

La producció agrària ecològica manté una tendència al creixement des de fa anys. Tot i així, encara hi ha importants mancances tècniques que comprometen el dia a dia dels pagesos i pageses que hi han apostat i també les perspectives de consolidació i creixement d'aquesta orientació productiva. L'objectiu del Simposi és, precisament, transferir informació tècnica d'actualitat i d'interès que ajudi a superar aquests possibles esculls i alhora ser un punt de trobada i d'intercanvi d'experiències per a totes les persones implicades professionalment en l'horticultura ecològica. 

El certamen començarà divendres a dos quarts de deu amb una presentació per part del conseller Josep M. Pelegrí. Tot seguit, una pinzellada sobre la situació actual de l'horticultura ecològica a Catalunya servirà d'introducció a la resta de ponències –14 en total- que s'exposaran al llarg del dia, amb temes com la tria de material vegetal, la fertilitat, la biodiversitat, tractaments fitosanitaris, maquinària, estructures per hivernacles i sanitat vegetal. El dissabte inclourà xerrades sobre resultats d'experiències, qualitat nutricional diferencial dels aliments hortícoles ecològics, elaborats i cultiu sota hivernacle. El Simposi també preveu espais per al col·loqui amb els assistents i una taula rodona sobre distribució i comercialització que tancarà el programa el dissabte al migdia.

Entre les entitats forànies participants al certamen destaca l'ITAB (Institut Technique de l'Agriculture Biologique) i CIVAM-Bio (Centre d'Initiatives pour Valoriser l'Agriculture et le Milieu rural), ambdues franceses. Altres institucions representades de fora de Catalunya són el Groupe de Recherche en Agriculture Biologique, la Universitat de València, l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent i el Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura. L'elaboració del programa ha comptat amb el suport de  la Fundació Miquel Agustí, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Civam-Bio Pyrénées Orientales, el grup Arreu i el grup d'ADVs amb productors ecològis de Catalunya.

Per a més informació sobre el Simposi podeu contactar amb l'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics, trucant al 938787035 o enviant un correu electrònic a [email protected]