Les pluges provoquen crescudes de riu de més de 4 metres a punts del Bages

A l'estació de Castellbell i el Vilar s'ha registrat un cabal de 340m3/s, gairebé 20 vegades més que l'habitual, aquest diumenge al matí

Pere Fontanals
30 de novembre del 2014
Actualitzat el 01 de desembre a les 20:25h
El Cardener al seu pas per Manresa.
El Cardener al seu pas per Manresa. | Pere Fontanals

El Cardener al seu pas per Manresa. Foto: Pere Fontanals


La pluja que ha caigut al Bages des de dijous, però sobretot les precipitacions a les zones més muntanyoses han provocat que els rius hagin augmentat molt el seu cabal i el seu nivell al seu pas pel Bages. L'estació de control del riu Llobregat al seu pas per Castellbell i el Vilar, poc després de la confluència amb el Cardener n'és un exemple. Aquest diumenge sobre les 11 del matí tenia un cabal d'aigua de 340m3/s en un punt on normalment la mitjana és de 17,5m3/s, i el nivell del riu, a la mateixa hora, ha pujat 4 metres respecte al seu nivell normal. Abans de la confluència dels dos rius, el Cardener te un cabal mitjà de 6,4m3/s i el Llobregat d'uns 11m3/s.

Tot i que aquestes primeres hores de diumenge les precipitacions al Bages han perdut intensitat, des de dimecres a Manresa han caigut 75l/m2 d'aigua; a Artés, 110,7l/m2, a Castellnou de Bages, 65,9l/m2; o al Pont de Vilomara, 66,3l/m2; amb un divendres i dissabte especialment intensos.

El què marca especialment la força del cabal dels rius, de totes maneres, són les precipitacions intenses caigudes al Berguedà i, en menor mesura, al Solsonès. Tot el país ha viscut aquests darrers dies fortes precipitacions que han fet que Protecció Civil de la Generalitat hagi activat l'alerta Inuncat. Protecció Civil ha rebut durant tota la llevantada 76 avisos de ciutadans del Bages al 112, pràcticament tots per petites inundacions.

L'episodi de precipitacions s'aturarà aquest dilluns i es preveu una setmana eixuta al Bages, excepte dijous, que podria tornar a registrar pluges.
 

El Llobregat al seu pas per Navàs. Foto: Joan Fernàndez
 

El Llobregat al seu pas per Castellbell i el Vilar. Foto: Pere Sánchez / Castellvilarenc

 

Aigua baixant pel Torrent Mal, al Moianès. Foto: CIC Moià

 

El Cardener al seu pas per Sant Joan de Vilatorrada. Foto: Albert Marañón
 

El Llobregat al seu pas per Sallent. Foto: Domènec Orrit