Els castells, mirats des del punt de vista arquitectònic

El Col·legi d'Arquitectes i els Tirallongues organitzen una xerrada sobre la funció i metodologia de cada part del castell des d'un punt de vista tècnic

Redacció
25 de novembre del 2014
Actualitzat a les 14:14h
Imatge d'alguns castells a la diada de sant Fèlix.
Imatge d'alguns castells a la diada de sant Fèlix. | Ariadna Brunet

El proper dijous, 27 novembre, la Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i la colla castellera Tirallongues de Manresa organitzen una xerrada enfocada, d'una banda, a arquitectes que vulguin conèixer més a fons l'activitat de realitzar construccions únicament amb éssers humans i, de l'altra, a castellers que vulguin veure la relació dels castells amb algunes lleis bàsiques de l'arquitectura.

L'arquitecte Xavier Rius explicarà què són i quina estructura tenen els castells, les forces i dimensions que afecten un castell i el seu entorn. Més concretament, s'aniran explicant les parts (pom, tronc, pinya, etc.) fins arribar a conèixer l'efecte físic que suposa fer un castell per a un cos humà.

Es plantejaran també temes d'enginyeria humana, com la funció i metodologia de treball del folre i les manilles, i com aquests apareixen —des del punt de vista de la funció— també a l'arquitectura.

Finalment, es reflexionarà sobre l'estètica dels castells, els límits, les possibilitats que depara el futur, sempre d'una manera molt gràfica: dibuixos, gràfics, esquemes i maquetes reals, fets específicament per a aquesta xerrada. I ja posats, per veure també la vessant més humana, des del punt de vista constructiu, de l'arquitectura.

La xerrada es farà a les 8 del vespre al local d'assaig de la Colla Castellera Tirallongues, a la capella de Casa Caritat de Manresa. (C/ Verge de l'Alba).