Montserrat estrena una caldera de biomassa per a deu edificis

La nova instal·lació, que ha tingut un cost d'1 milió d'euros, suposarà un estalvi de l'ordre dels 125.000 euros anuals

Un operari fa funcionar la caldera de biomassa.
Un operari fa funcionar la caldera de biomassa. | Estefania Escolà
Estefania Escolà
21 de novembre del 2014
Actualitzat a les 0:34h

Montserrat té prop de 8.000 hectàrees de bosc de les quals, fins ara, no se n'extreia cap aprofitament forestal. La nova central de biomassa que s'hi ha construït vol aprofitar l'explotació d'aquesta massa per abastir deu edificis com el Monestir, les cel·les o els restaurants. La instal·lació, que ha tingut un cost d'1 MEUR, es pretén amortitzar en vuit anys i l'estalvi que es preveu és d'uns 125.000 euros anuals. L'enginyer del projecte, Enric Ros, ha destacat que l'estalvi no només és econòmic, sinó també mediambiental ja que es preveu reduir 720 tones anuals d'emissions C02. Amb 1.500 KW de potència, la de Montserrat és una de les instal·lacions no industrials de biomassa més grans de Catalunya.

La nova central de biomassa que s'ha construït a Montserrat vol servir per abastir d'aigua calenta i calor 40.000 metres quadrats, un total de deu edificis del recinte. L'objectiu, segons ha explicat l'administrador, el pare Manel Gasch, és assolir l'autosuficiència energètica a través de les 8.000 hectàrees de bosc que rodegen el Monestir. 

Així, l'estella forestal amb què s'elabora aquesta biomassa s'extreu de forma sostenible i planificada dels mateixos boscos de Montserrat, en acord amb el Patronat del Parc Natural de la Muntanya. D'aquesta manera, l'energia invertida a les calderes per a l'escalfament dels diferents edificis també serveix per protegir l'entorn més directe dels incendis i altres problemes derivats de la falta de gestió i la cura del bosc. 

Estalvi energètic i mediambiental
Fins ara, Montserrat utilitzava el gas propà per escalfar els seus edificis i això comportava una despesa anual d'uns 300.000 euros. Ara, amb aquesta nova instal·lació, es preveu estalviar uns 125.000 euros anuals i, per aquest motiu, es calcula que la caldera, que ha costat 1 MEUR, s'amortitzarà en vuit anys. 

L'enginyer del projecte, Enric Ros, ha destacat que l'estalvi va més enllà dels números econòmics i la nova caldera també suposa un estalvi econòmic. Respecte les instal·lacions convencionals, aquest sistema comporta una menor emissió de gasos d'efecte hivernacle. En concret, s'estima que s'estalviaran 720 tones anuals d'emissions C02 en ser una solució més eficient energèticament. 

Per les galeries de Montserrat
La fusta que cremen genera una energia que serveix per escalfar l'aigua que s'acumula en tres dipòsits. La calor i l'aigua es transporta als edificis a través d'una xarxa de 1.500 metres de canonades que transcorren per unes galeries subterrànies ja existents construïdes per Josep Puig i Cadafalch a tot el conjunt monàstic. D'aquesta manera, s'ha aprofitat un espai i recursos. 

"Un exemple a seguir"
Amb 1.500 KW de potència, la central de Montserrat és una de les instal·lacions no industrials de biomassa més grans de Catalunya. D'aquesta manera Ros ha destacat que Montserrat "es posa al capdavant com a exemple a seguir en l'ús racional de l'energia".