Un manresà vol tornar a arrelar el vi novell a Catalunya

Oleguer Brunet és el creador del "Garrí", un vi "juganer, alegre i diferent"

Oleguer Brunet mostrant el seu vi novell.
Oleguer Brunet mostrant el seu vi novell. | OB.
Aina Font Torra
19 de novembre del 2014
Actualitzat a les 19:59h

Oleguer Brunet mostrant el seu vi novell. Foto: OB.


Té 38 anys i en fa tres que es dedica a l'exportació de vi. "Concretament , en fa dos que m'hi dedico professionalment", apunta. Ell és l'Oleguer Brunet, un manresà que estima el món del cep i totes les varietats que se'n poden extreure. Però en especial treballa amb el vi novell. Un vi que, segons afirma, "ha anat perdent l'interès pels consumidors". Es tracta d'un vi molt jove, que passa per tots els processos als que s'exposen tots els tipus de vins, però d'una manera més ràpida. Per aquesta raó, surt al mercat més prestament que la resta i, a causa del poc temps de maduresa, també envelleix més aviat. "És com un formatge molt curat o un formatge fresc, que aguanten el que aguanten", explica Brunet, que, juntament amb la Bodega Rosa Maria Torres, situada a la Conca de Barberà, ha creat el vi novell "Garrí".  Però, un vi que sembla que aguanta tan poc i que no fa servir els mètodes de conservació i maduresa que actualment s'empren, quina gràcia té? Això és el que moltes persones es poden demanar si no coneixen l'origen real de, probablement, un dels vins amb més història del món.

Un motiu de celebració
La nova anyada del vi. Això és el que es celebrava fa més de dos-cents anys quan arribava el vi novell. Per a tothom era un motiu de festa i d'alegria. Era el moment d'encetar la primera ampolla de la temporada. I sempre hi havia una data concreta per fer-ho: el dia de Sant Martí, l'11 de novembre. Era llavors quan a totes les cases, juntament amb la matança del porc, feien honor al beuratge que els acabava d'arribar. "Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi", deien. No és casual, doncs, que el nom del vi creat per Brunet s'anomeni "Garrí". "Em vaig inspirar en la tradició antiga catalana", comenta.

Pel que sembla, però, aquest costum que aparentava ser tan arrelat, ha anat disminuint fins el punt que gairebé s'ha perdut. "Els catalans hem estat uns busca-vides en el món del vi. No tenim gaires vins que abanderin la nostra tradició", explica Oleguer, que afegeix que "a diferència de nosaltres, sí que hi ha hagut altres països que han sabut mantenir la tradició del novell". És el cas de França, amb l'anomenat Beajoulais, conegut mundialment com el màxim exportador d'aquest tipus de vi. "Els francesos han aconseguit que els consumidors esperin amb candeletes el vi. I ho han fet a través de campanyes molt potents. Campanyes que han aconseguit que l'arribada del Beajoulais segueixi sent motiu de festivitat". I això és el que vol reprendre Oleguer Brunet dins el territori català: recuperar la tradició perduda i tornar a mostrar les qualitats d'un vi que es caracteritza per la seva facilitat a l'hora de beure's i pel seu gust "juganer, alegre i diferent". Una competència amb el ja valorat Beajoulais? "Sí, però a nivell micro", afirma el creador del "Garrí". "Nosaltres el que volem és que la gent que tasti el nostre producte se senti satisfeta amb la qualitat i el preu".

El Japó, un gran consumidor
Per als nipons, el fet que la nova anyada s'homenatgi amb una celebració els és familiar. I és que ells fan el mateix amb la beguda alcohòlica per excel·lència que impera al seu país: el sake. És per això que ja fa anys que des de França s'exporten capses de vi novell que arriben al Japó just el dia que es poden encetar. "Jo tinc un client japonès que em va explicar la seva passió cap al vi novell, i això és el que em va fer acabar de decidir", explica Brunet. "De moment ja n'hi he enviat unes quantes mostres", afegeix, tot i que recalca que "el nostre principal objectiu, de moment, és que la gent d'aquí [de Catalunya] conegui el que tenim, i que valori la tradició de les anyades d'un vi que té tanta història".