Núria Picas, primera campiona del circuit mundial Ultra Trail World Tour

Les tres victòries a les Canàries, Japó i Austràlia, i el segon lloc a Chamonix, van fer innecessari que disputés la Diagonale des Fous i optés per guanyar per tercer vegada seguida Templiers | El premi, juntament amb Fraçois d'Haene, el rebrà el 19 de novembre a París

Arnau Urgell
27 d'octubre del 2014
Actualitzat el 29 d'octubre a les 8:41h

Núria Picas, a la TransGranCanària. Foto: Carlos Díaz Recio
 

Núria Picas ja té una altra gesta pel seu extens currículum. És la primera guanyadora de la general de l'Ultra Trail World Tour i, per tant, també la primera corredora que pot presumir d'haver guanyat els dos circuits d'àmbit mundial després d'endur-se el 2012 la Copa del Món d'ultres de l'ISF. Per alçar-se amb el campionat no va ser necessari que disputés la Diagonale des Fous. En canvi, va optar per córrer i guanyar per tercera vegada seguida el Gran Trail des Templiers a Occitània.

L'Ultra Trail World Tour s'ha estrenat enguany enllaçant deu de les grans proves d'ultradistància del món capitanejades per l'Ultratrail del Mont Blanc. Si a la Copa del Món de l'ISF s'apleguen proves entre 50 i 80 km –i habitualment molt tècniques-, en el nou circuit creat en el marc de l'International Trail Running Association (ITRA) la major part de curses tenen entre 100 i 170 quilòmetres.

Núria Picas pràcticament es va assegurar el triomf en la primera meitat de la seva millor temporada aconseguint les victòries a la TransGranCanària, a l'Ultra-Trail del Mount Fuji i a la TNF Austràlia 100. Per si fos poc, va ser segona a Chamonix tot i quedar-se amb la mel als llavis per no aconseguir el seu triomf més desitjat: la Ultratrail del Mont Blanc.
 

Núria Picas va guanyar al Japó. Foto: UTMF
 

Núria Picas i François d'Haene, guanyadors a la general
El nou circuit de l'ITRA pateix el mateix problema que la Copa del Món amb pocs corredors que el segueixin més enllà de proves concretes. A més, en acollir deu curses –per cinc de l'ISF- provoca que els millors quedin molt repartits. En el cas de les dones, només dues –la mateixa Picas i la brasilera afincada a Catalunya, Fernanda Maciel- han disputat quatre curses mentre que vuit n'han fet tres –el màxim que puntuaven-. Finalment, Picas ha acabat amb 636 punts pels 577 de Maciel i els 551 de Nathalie Mauclair, guanyadora de la Diagonale des Fous.

En categoria masculina François d'Haene ha estat el gran dominador del circuit amb tres victòries en tres participacions. De fet, el rei de les 100 milles del 2014 –triomfs a l'Ultra del Mount Fuji, Ultratrail del Montblanc i la Diagonale des Fous- s'ha erigit com el dominador del panorama mundial d'ultres amb permís de Kilian Jornet amb qui no s'han trobat en cap cursa. Ryan Sandes, guanyador a les Canàries, ha estat segon amb 629 punts per davant del lituà Gedimias Grinius (539 punts), una de les sorpreses de l'any.

El reconeixement a Picas i d'Haene es farà de manera oficial el proper 19 de novembre en una cerimònia que se celebrarà a París on també s'informarà del calendari del 2015. Enguany, a banda de les curses que ha disputat la catalana, l'Ultra Trail World Tour ha inclòs la Hong Kong 100, la Tarawera Ultramarathon, la Marathon des Sables, la Lavaredo Ultra Trail, la Western States i la Diagonale des Fous.

“Ha estat un final de temporada molt rodó. Poder tornar a aconseguir una victoria aquí a Templiers m’omple d’il·lusió, i més sabent que he guanyat l’Ultra Trail World Tour. És la culminació d’una temporada on he gaudit molt però també on hi ha hagut moments difícils. Aquest és el premi a tant d’esforç, i n’estic molt satisfeta”, ha resumit una Núria Picas que ara descansarà unes setmanes.
 

Classificacions general masculina Ultra Trail World Tour 2014

Classificacions general masculina Ultra Trail World Tour 2014

 

Núria Picas, en plena Ultratrail del Mont Blanc. Foto: Roger Cavaller/Buff
 

Núria Picas, a la TNF Austràlia 100. Foto: Ultra Trail World Tour