La Fira de la Coca i el Mató consolida l'eix gastronòmic

Els tallers programats han batut rècords de participació

Parades a la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat.
Parades a la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat. | AjMdM
Redacció
26 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 21:08h

Parades a la Fira de la Coca i el Mató de Monistrol de Montserrat. Foto: AjMdM


Els tallers gastronòmics programats a l'entorn de l'espai de la Gastronomia del Montserrat han fet ple i han assolit el nombre màxim de participants previstos per a cada un d'ells: dissabte, amb el taller de gastronomia infantil impartit per Ada Parellada i, aquest diumenge, amb el show cooking a càrrec de l'estrella Michelin, Jordi Llobet. L'ajuntament de Monistrol de Monterrat mantindrà l'esforç d'innovació i de renovació de la Fira de la Coca i el Mató ampliant la faceta divulgadora de la cultura gastronòmica de l'entorn montserratí i incrementant la qualitat de l'oferta de tastets que s'han ofert durant tot el cap de setmana al restaurant de la fira. 

A nivell comercial, les vendes han estat sensiblement menors que l'anterior edició per a la majoria de productes d'artesania i agroalimentaris exceptuant, en aquest darrer apartat, la comercialització dels productes estrella: la coca i el mató, que gairebé han exhaurit existències. Els productes etiquetats sota el segell de la Gastronomia del Montserrat han tingut un relleu especial, juntament amb les coques de Montserrat i la coca de mató elaborada pels forners de Monistrol. En aquest sentit, l'organització es referma en la voluntat de "donar més espai a la comercialització dels productes de l'entorn montserratí per tal reforçar, posteriorment, l'eix gastronòmic de la fira". 

Les novetats introduïdes enguany en la fórmula de comercialització dels tastets del restaurant de la Gastronomia del Montserrat passaven, d'una banda, per ampliar la gamma de productes de l'entorn montserratí i, de l'altra, per fixar uns paràmetres de qualitat de cada una de les propostes cuinades pels restaurants participants: Hostal les Guilleumes, restaurant La Barca, Hotel Abad Cisneros i Restaurant de Montserrat. Els restaurants s'han trobat molt més còmodes comercialitzant el menú de tastets propi que ha tingut com a plats estrella l'arròs de Montserrat amb bolets, les mandonguilles de bacallà amb mató, el civet de senglar i la crep de mató de Montserrat. Aquestes han estat les propostes més demanades de les més de 400 degustacions que s'han realitzat durant tota la jornada de dissabte i mitja del diumenge. 

De cara a la pròxima edició, els restaurants reforçaran la modalitat de comercialització de tres tastets i una beguda per 10 euros amb l'objectiu de crear un menú de degustació amb tastets de la Gastronomia del Montserrat que convidi els visitants a plantejar-se fer l'àpat de migdia al bell mig de la fira. En aquest sentit, també es plantejaran canvis pel que fa a l'estètica i funcionalitat de l'espai amb l'objectiu d'augmentar la capacitat i garantir un bon àpat als comensals. 

La valoració de les activitats programades a l'entorn de la fira és especialment elevada pels tallers gastronòmics que s'han desenvolupat aquest cap de setmana. A l'èxit de convocatoria que va tenir el taller de gastronomia infantil que va impartir la xef i divulgadora gastronòmica, Ada Parellada, s'hi ha sumat l'impacte i l'èxit d'assistència que ha registrat el show cooking de l'estrella Michelin, Jordi Llobet. El xef del restaurant l'Ô de Sant Benet de Bages ha realitzat en directe dues receptes amb el mató com a ingredient principal. Llobet ha comptat amb la col·laboració dels xefs dels restaurants La Barca i de Montserrat, Cristian Domínguez i Antonio Chumillas, per a l'elaboració i presentació, en exclusiva, d'una nova proposta que homenatja els productes dels horts de Sant Benet i que en breu estrenarà la carta de l'Ô. 

El vessant cultural de la fira ha tingut com a moment àlgid la Roda d'Esbarts Catalònia que en la seva desena edició, ha comptat amb la participació dels esbarts Gaudí de Barcelona, Esbart folclòric d'Horta, esbart Dansaire de Calafell, esbart l'Espolsada de Premià de Dalt i el grup de dansa amifitrió: l'esbart Monistrol Dansaire. Les agrupacions han portat el seu repertori al bell mig de la plaça de la Font Gran amb un ball final en el qual hi han participat dansaires de totes les colles. Al final de l'exhibició, l'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, i la regidora de Turisme, Fanni Sancristòful, han acompanyat la presidenta de l'Esbart Monistrol Dansaire en l'acte d'entrega d'un record a tots els esbarts participants a la trobada. 

La colla de geganters i grallers del barri de Viserta han contribuït en l'animació de l'espai firal amb les Quatre actuacions que els gegants centenaris han fet durant el cap de setmana, tant al matí com a la tarda. En la mateixa línia, els tabals de la Colla de Diables els Tronats han animat l'últim tram de les tardes amb el retruc dels timbals. 

Enguany, l'entitat també ha organitzat un taller de percussió que ha reunit una vintena de persones a la plaça de l'església interessades en aprendre nocions per tocar els tambors. La tarda de diumenge ha comptat també amb un espai per a la música en directe amb l'actuació de la formació local Prepe's Band, al passeig de la Canaleta.