Si Catalunya acaba sent independent, què passarà amb nosaltres?

Des de la campanya "Ara és l'hora", tres jubilats argumenten els motius pels quals la tercera edat no deixarà de cobrar les pensions

Aina Font Torra
24 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 12:01h
Jubilar-se vol dir moltes coses. Jubilar-se significa deixar de treballar, perquè ja es té una edat en què probablement el ritme d'un treballador actiu seria més difícil d'aguantar. I és per aquest mateix motiu que, quan una persona passa de ser un treballador a ser un jubilat, el seu sou ja no depèn del contracte o de les hores diàries treballades, sinó que depèn de l'Estat. Aquest és qui posa els barems –segons la vida laboral que hagi mantingut cada persona– de quina ha de ser la seva pensió.

En el moment actual, els dubtes de quin serà el futur del col·lectiu reneixen entre els avis i les àvies. Seguirem cobrant les pensions?, es demanen, quan pensen en el possible cas d'una Catalunya independent.

És aquí quan entren en escena Josep Heras, Ignasi Perramon i Josep Camprubí. Tots tres jubilats i implicats en les campanyes que duen a terme Òmnium i l'ANC, fa un parell de mesos que van començar a anar a llars i casals d'avis per explicar-los els arguments que justifiquen que "no deixaran de cobrar les pensions, sinó que en tot cas, cobraran més i tot", explica Josep Heras. "A Catalunya hi ha una taxa d'ocupació més alta que a Espanya. Això vol dir que es cotitza més a la Seguretat Social i que per tan, en proporció, els ingressos d'aquesta són més grans a Catalunya que els que tenen a Espanya", comenta, alhora que afegeix que el salari mig català és més alt que l'espanyol i que el temps de cotització per persona a Catalunya és més gran que a Espanya. "Tot ho argumentem basant-nos en estadístiques reals", apunta. 

De moment, els tres conferenciants ja porten tres xerrades fetes "amb uns resultats molt positius". Han anat al Casal de Gent Gran de Manresa (Generalitat), on hi van assistir un centenar de persones. També han fet parada a la Residència d'avis del barri de la Sagrada Família i a la barriada de Sant Pau. 

De moment tenen 10 xerrades concertades en diversos punts del territori bagenc, sis de les quals ja tenen data. La més propera tindrà lloc dilluns que ve, dia 27 d'octubre, a les vuit del vespre, al local de l'Associació de Veïns Vic-Remei. També es traslladaran a la Mion (dimecres 29), a les Escodines (divendres 31), a Monistrol de Montserrat (dilluns 3 de novembre) i a l'Esplai Montserrat de Manresa (dimarts 4).