Abel Pié, nou president del Consell de l'Advocacia Catalana

El degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa destaca pel seu compromís amb el país, la justícia social i la modernització de la justícia

El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, aquest dilluns a Tarragona.
El nou president del Consell de l'Advocacia Catalana, Abel Pié, aquest dilluns a Tarragona. | Roger Segura
Pere Fontanals
20 d'octubre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 8:34h

 


El Consell de l'Advocacia Catalana ha nomenat aquest dilluns el Degà dels advocats de Manresa, Abel Pié, nou president de la institució. Pié agafa el relleu del fins ara president i degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa, Miquel Sàmper. El plenari del Consell, format pels catorze degans dels Col·legis d'Advocats catalans s'ha reunit a Tarragona en un ple extraordinari amb un únic punt de l'ordre del dia: nomenar el nou president i el nou equip directiu, que marcaran les línies a seguir durant el proper mandat d'un any.

El Consell de l'Advocacia Catalana és l'òrgan representatiu dels catorze col·legis catalans d'advocats. L'elecció del nou president, se celebra tradicionalment al Col·legi d'Advocats de Tarragona. L'acord s'ha fet públic a les 5 de la tarda, a la seu del Col·legi.

Primeres paraules com a nou president
El nou president del Consell, Abel Pié, ha anunciat que el nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, s'ha compromès a paralitzar la majoria de les reformes legislatives impulsades pel seu predecessor fins a reprendre el diàleg amb l'Advocacia. De fet, el diàleg amb l'Advocacia Catalana ja es va iniciar dijous de la setmana passada amb la rebuda, per part del ministre, de l'ex president i de l'actual president del Consell, Miquel Sàmper i Abel Pié, a la seu del ministeri de Justícia, on van tractar diversos temes. Pié destaca el tarannà "dialogant" del nou ministre, que es va  mostrar en tot moment molt receptiu i va manifestar una bona predisposició davant les propostes que li han fet arribar, com ara la de modificació de la llei de taxes judicials.  "Li vam posar com a exemple l'acord al qual hem arribat advocats, procuradors i administració de Justícia a Catalunya, que eximeix del pagament de la taxa judicial als ciutadans, als autònoms i a les petites empreses", ha explicat Pié. "D'aquesta manera quedaria assegurat l'accés la justícia per a tothom, ja que les taxes només les haurien de pagar les grans empreses que disposen de suficients recursos per fer-ho", ha afegit el president del Consell. Catalá, que només de prendre possessió del càrrec va anunciar la seva intenció de modificar la llei de taxes, no descarta cap opció, però tampoc es mostra partidari de derogar la llei.

El que sí que ha quedat enterrat és l'avantprojecte de Llei de Demarcació i Planta Judicial, que hagués suposat l'eliminació dels actuals partits judicials, els jutjats comarcals i els Jutjats de Pau, centralitzant els òrgans judicials a les capitals de província. L'Advocacia Catalana es va oposar des del primer moment a aquest projecte i ha defensat en repetides ocasions la pervivència dels 577 jutjats unipersonals i 898 jutjats de pau catalans, alertant que la seva desaparició suposaria un allunyament de la Justícia dels ciutadans.

Català també es va comprometre a revisar altres grans projectes legislatius com ara la Llei de Justícia Gratuïta o la Llei de Serveis Professionals, "que no tiraran endavant fins a arribar a acords amb l'Advocacia", ha explicat Pié, quin inici de mandat ha coincidit pràcticament amb el canvi de ministre, "la qual cosa em fa pensar que començo amb bon peu". El nou president ha anunciat que mantindrà les línies d'actuació del seu antecessor, Miquel Sàmper, que ha primat entre els seus projectes els relacionats amb la funció social de l'advocacia.  

Per la seva banda, el fins avui president del Consell, Miquel Sàmper, ha valorat molt positivament el seu mandat, durant el qual s'ha consolidat el model de Oficines d'Intermediació Hipotecària per evitar desnonaments, s'han assentat les bases per a la creació d'un Torn d'Ofici específic per la Gent Gran i s'han signat convenis de col·laboració amb la taula del Tercer Sector per assessorar persones que es trobin en situacions de vulnerabilitat i d'exclusió social, entre moltes altres iniciatives dutes a terme al capdavant del Consell.

Abel Pié
Abel Pié i Lacueva (Manresa, 1969) és advocat en actiu. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1995 i en Dret canònic per la Universitat Pontifícia de Salamanca l'any 2003, és el president de la Comissió de Relacions amb l'Administració de Justícia del Consell i degà del Col·legi d'Advocats de Manresa des del 2009. El nou president del Consell és també el Secretari de la Comissió de Noves Tecnologies del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE).

Compromès amb el país i la justícia social
El Degà de ll·lustre Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, destaca pel seu compromís amb la justícia social i la modernització de la justícia. Membre de la Comissió de Seguiment de la Consulta a la Catalunya Central, els advocats de Manresa i comarca han estat sempre al costat de les demandes del país sobre el dret a decidir. Pié s'ha trobat sempre al capdavant de les queixes contra les mesures recentralitzadors del Ministeri de Justícia del govern espanyol del PP i contra l'aplicació de taxes sobre els recursos judicials (i 2).

També des de l'aparició, principalment, de la PAHC Bages, Abel Pié ha procurat ser un home de consens entre la plataforma i l'Ajuntament de Manresa per obrir meses de diàleg i donar servei gratuït als afectats per desnonaments. Així mateix va instar als alcaldes de la comarca que aprovessin mocions per tenir un protocol comú d'actuació davant el drama dels desallotjaments.