Neix al Bages el primer vi elaborat en una tina de pedra seca entre vinyes

Enòlegs i experts han tastat els resultats d'un experiment únic a Europa que recupera la manera antiga de fer vi

Estefania Escolà
20 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:06h
La tina on s'ha fermentat el raïm del nou vi, ubicada al mig d'una vinya.
La tina on s'ha fermentat el raïm del nou vi, ubicada al mig d'una vinya. | Estefania Escolà

El celler Abadal de la D.O. Pla de Bages ha recuperat la manera antiga de fer vi, en una tina de pedra seca al mig d'una vinya. Es tracta d'un projecte únic a Europa que, més enllà del seu valor romàntic, busca aprofitar el coneixement i la tecnologia actual per experimentar la manera antiga de fer vi. Aquest dilluns, enòlegs i experts han tastat els resultats de la primera anyada, de la qual se n'han extret 600 ampolles que no es comercialitzaran. Molts han coincidit en qualificar el vi "d'excepcional". L'enòleg d'Abadal, Miquel Palau, ha explicat a l'ACN que es tracta d'un vi jove, golós, i amb una forta presència de tocs balsàmics pel fet d'haver-se fermentat en un entorn únic, al mig del bosc.

Abadal ha recuperat la tina de Mas Arboset, l'única de Catalunya que encara es conserva i que es troba ubicada al mig d'una vinya. El projecte, que va començar ara fa quatre anys, ha donat els primers resultats i, aquest dilluns, enòlegs i experts han tastat el primer vi elaborat de la mateixa manera que es feia antigament, però amb tot el coneixement actual. 

L'enòleg d'Abadal, Miquel Palau, ha explicat que es tracta d'un projecte "que trenca tots els mites de l'enologia moderna" perquè, en aquest cas, es fa el cupatge a la vinya. És a dir, s'agafen totes les varietats -una desena- i es vinifiquen juntament. Tot el raïm es va recollir el mateix dia, es va derrapar el 70% i la resta es va deixar fermentar dins la tina amb la rapa per valorar què hi pot aportar.

De la primera anyada, se n'han elaborat unes 600 ampolles que no es comercialitzaran. Segons Palau, es tracta d'un vi jove, que no ha tocat cap altre material que no sigui la tina de pedra seca. Per tant, segons ha descrit, és un vi "molt nítid, on s'expressa molt bé la fruita, golós, que passa molt fàcil i amb una gran presència de tocs balsàmics pel fet d'haver-se fermentat en un entorn únic, al mig del bosc". 

Les tines de pedra seca al mig de la vinya, un patrimoni únic
Palau ha assenyalat que "vinificar en una tina de pedra seca és únic a Europa i està documentat". L'enòleg ha explicat que la proliferació de construccions de pedra seca va lligada a l'aparició de la fil·lloxera a França, a mitjan segle XIX, i el volum de plantació al Bages, però ha destacat que el fet que estiguin construïdes a peu de vinya és únic d'aquesta zona. "Pels terrenys abruptes, per la dificultat de portar el raïm fins als masos, i per un tema d'eficiència de costos, era molt més eficient fermentar el vi a peu de vinya i vendre'l a peu de tina que no portar-lo fins al mas. Aquí es conserva un patrimoni que és únic i meravellós", ha destacat. 

Palau ha explicat que amb el projecte volia "recuperar les sensacions que tenien els nostres avis en vinificar el raïm d'una vinya antiga i a més fer-ho en una tina de pedra seca". Tot i que el projecte és innovador, Palau ha considerat que "si els parléssim de 'pioner' als nostres avis, els semblaria estrany, ja que ells ho havien fet tota la vida d'aquesta manera i sobretot en zones abruptes com aquesta".

Més hectàrees de vinya
Aquest any, Abadal ha plantat al Mas Arboset 900 ceps de 10 varietats autòctones com el sumoll, el mandó, el garnatxot o el punxó fort amb l'objectiu de preservar-les. D'algunes d'elles només se'n conservaven un parell de ceps que, amb el pas del temps, corrien el risc de desaparèixer.