Diumenge se celebra el Dia de la Seu del Tricentenari

L'edició d'enguany homenatja l'alemany Comte d'Egkh que morí mentre defensava el Castell de Cardona i que va ser snterrat a la basílica manresana

Redacció
15 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 21:07h
La Seu fotografiada des del Pont Vell.
La Seu fotografiada des del Pont Vell. | Àlex Gómez Ribera

La Seu fotografiada des del Pont Vell. Foto: Àlex Gómez Ribera


La celebració anual que l'Associació Amics de la Seu de Manresa dedica a la basílica i que coincidirà amb aquest cap de setmana fa memòria d'aquell diumenge del mes d'octubre de 1328 en que una pròspera Manresa medieval posà la primera pedra del seu temple gòtic per excel·lència. Des de llavors ençà i potser fins i tot abans, en les esglésies que la precediren dalt del Puigcardener, la Seu ha viscut en primer terme la història d'aquesta ciutat i per extensió, la del país.

Enguany, Catalunya celebra el Tricentenari de l'Onze de Setembre de 1714 quan, en el desenllaç final de la Guerra de Successió, les tropes borbòniques van entrar a Barcelona. Els catalans, derrotats per Felip V, van perdre tots els drets com a nació. Manresa va ser una ciutat resistent i va patir llargament les conseqüències primer de la guerra i després de la derrota. La Seu forma part d'aquest capítol de la nostra història.

A la Seu fou enterrat el Comte d'Egkh un militar alemany que va lluitar en el setge del castell de Cardona la tardor de 1711. Durant el setge el militar va caure greument malalt i va ser traslladat a Manresa a casa del metge i Conseller en Cap, el Dr. Tomàs Mollet, on va morir el dia 6 de gener de 1712. Va ser sepultat a l'interior del temple i la seva làpida s'ha conservat fins avui.

El dia 5 de setembre de 1714 els voluntaris austriacistes del Marquès del Poal en un desesperat intent de recobrar la ciutat ja ens mans borbòniques, van calar foc a la Seu per fer sortir els enemics que s'hi havien refugiat. Les pèrdues que va patir el temple van ser molt grans i irreparables.

El programa d'actes d'aquest Dia de la Seu de 2014 ofereix una doble vessant, d'una banda els actes de caire religiós i litúrgic que li són propis i de l'altra un vessant de coneixement històric que fa especial memòria de tot allò que s'hi esdevingué durant la Guerra de Successió.

Gràcies al nou conveni signat amb les administracions el proppassat mes de juny, en breu es podran iniciar les obres de restauració previstes a la façana sud del temple. També es preveu la restauració del vitrall de la Puríssima. Aquesta darrera es farà gràcies a un bon nombre de conciutadans que, sentint com a propi aquest monument i el que representa per a Manresa, han respost a la Campanya amb consciència i generositat.

Programa

Dia 16 d'octubre, dijous
A les 8 del vespre, a la Sala Plana de l'Om
Conferència a càrrec de Francesc Serra i Sellarés, Doctor en Història, amb el títol de 'La Seu i la Guerra de Successió'.

Dia 18 d'octubre, dissabte
A les 8 del vespre, a la Seu
Concert d'orgue, a càrrec de Bernat Bailbé Cristau, Organista de l'església de Sant Felip Neri i de la Basílica dels sants Just i Pastor de Barcelona.

Dia 19 d'octubre, diumenge, Dia de la Seu
A les 11 del matí, a la Seu
Missa Conventual Solemne, Presidida per Mn. David Compte, Vicari General del Bisbat de Vic. Concelebrada pel Capítol de Canonges i cantada per la Capella de Música de la Seu.

A continuació (cap a les 12:00 del migdia) acte d'homenatge al Comte d'Egkh al Museu Lapidari de la Seu.

Dia 23 d'octubre, dijous
A les 8 del vespre, a la Sala Plana de l'Om
Conferència a càrrec dels responsables del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, encarregats de la restauració del Sepulcre del Canonge Mulet.