Tradició i modernitat africana amb Toumani i Sidiki Diabaté

L'actuació del gran mestre de l'arpa africana ha estat un dels plats forts d'aquesta Fira Mediterrània

Estefania Escolà
11 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 19:45h
Toumani Diabaté i el seu fill, Sidiki, han tocat aquest dissabte al vespre al Teatre Conservatori.
Toumani Diabaté i el seu fill, Sidiki, han tocat aquest dissabte al vespre al Teatre Conservatori. | Estefania Escolà

L'actuació de Toumani Diabaté i el seu fill, Sidiki, era una de les més esperades de la 17a edició de la Mediterrània. El gran mestre de la 'kora', l'arpa africana, ha tocat aquest dissabte a duo amb el seu fill, de 22 anys, que representa la 71a generació d'una família dedicada a la música. El resultat ha estat harmoniós, Toumani i el seu fill són capaços de crear música amb un profund sentit de la melodia i el públic, emocionat, ha respirat tradició i modernitat africana al Teatre Conservatori de Manresa. Amb la 'kora', de 21 cordes, el malià és considerat el millor instrumentista d'Àfrica i ha estat guanyador en dues ocasions dels premis Grammy, l'equivalent als Oscar en el món de la música.

Toumani Diabaté és un músic molt versàtil i ha col·laborat en projectes de figures com Bjork, Taj Mahal, Ali Farka Touré, els flamencs Ketama o el trombonista de jazz Roswell Rudd. Ara però, ha vingut fins la Mediterrània per presentar el seu darrer disc, enregistrat a duo amb el seu fill, Sidiki, i que, durant mesos, ha estat al capdavant de la prestigiosa llista World Music Charts Europe, confeccionada mensualment segons els vots de periodistes radiofònics especialitzats en músiques del món.

Aquest dissabte és un dels dies més forts la Mediterrània, que en total espera rebre unes 100.000 persones entre els quatre dies. Tot i l'avançament de dates, la Fira no s'ha pogut escapar de la pluja, que aquest divendres va obligar a suspendre les actuacions de Luthiers Drapaires, Animal Religion i Le Croupier, encara que totes elles tenen funcions programades per aquest dissabte.