El Pont d'Arcalís porta Andorra a la Fira Mediterrània

La formació estrenarà el seu novè treball discogràfic "La Seca, la Meca i les valls d'Andorra"

per Estefania Escolà / Mar Martí, 8 d'octubre de 2014 a les 19:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Jordi Fàbrega, Jordi Maria Macaya, Tito Pelèz i Cati Plana del Pont d'Arcalís. Foto: Estefania Escolà


La cançons tradicionals andorranes són l'epicentre del nou disc d'El Pont d'Arcalís, 'La Seca, la Meca i les valls d'Andorra', que presentaran en primícia el dissabte 11 d'octubre a la Fira Mediterrània. El grup ha desgranat en una entrevista a l'ACN el contingut del seu novè treball discogràfic, que ha comptat amb la col·laboració de l'escriptor andorrà Albert Villaró. "L'encàrrec que li vam fer era que posés una lletra contemporània a una melodia tradicional", ha explicat Tito Pelàez. D'aquesta manera, sense trair a la cançó d'arrel, les lletres expliquen realitats tan quotidianes com les dificultats que es troben els andorrans per aparcar o per travessar aquest petit país de punta a punta.


El Pont d'Arcalís publicarà a finals d'any el seu novè disc, 'La Seca, la Meca i les valls d'Andorra' (DiscMedi). En el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, però, presentarà en primícia les cançons del nou treball, que s'ha basat en el repertori tradicional andorrà per adaptar-lo als nous temps. El Pont d'Arcalís, a més, arriba amb nous integrants, com és el cas de l'acordionista Cati Plana, que substitueix Artur Blasco -un dels fundadors de la banda-, i també el bateria mataroní Joan López, en substitució de Quim Soler. 

Tito Pelàez, integrant de la banda, ha explicat que per forjar el nou disc s'han basat en tres aspectes. D'una banda, han buscat el repertori tradicional andorrà. De l'altra, "vam encarregar a l'Albert Villaró que a la melodia tradicional hi posés una lletra contemporània, que parlés de les coses que passen ara". I, finalment, el nou repertori s'ha cuinat a l'Escola Folk del Pirineu d'Arsèguel, "allà on tots nosaltres treballem normalment". 


"A Andorra sempre hi ha hagut la tradició de mantenir algunes danses i cants"
"No només havia de posar una lletra contemporània, sinó que havia de seguir l'estil de com es feien les cançons abans". Aquest és l'encàrrec que El Pont d'Arcalís va fer a l'escriptor andorrà i que s'ha acabat plasmant en tots els temes del seu últim disc. Segons ha explicat Jordi Fàbrega, a Andorra "no s'ha trencat el fil de la música i la cultura popular, com sí que ha passat a les comarques de muntanya de casa nostra. Allà sempre hi ha hagut la tradició de conservar algunes danses i cants i això s'ha mantingut fins ara". 

A la música tradicional, El Pont d'Arcalís li dóna la seva visió, "però està clar que tot plegat pertany a una manera d'entendre la festa, la cançó de muntanya i la música d'arrel". De fet, Fàbrega ha expressat que "Andorra no deixa de ser l'estil de parlar de muntanya i el Pirineu i la història del nostre grup és posar al dia una sèrie de tonades que es cantaven i encara es canten a la zona del Pirineu". Es tracta del primer cop que el grup centra un dels seus discos en la música d'Andorra.

Les lletres de les noves cançons del Pont d'Arcalís relaten històries quotidianes de la vida al petit país dels Pirineus. "Si hi ha una cançó que parla dels fadrinets, l'Albert li ha donat la volta i ara es diu fadrinets i fadrinetes, o si hi ha problemes amb els llocs d'aparcament a Andorra, també està plasmat a les cançons", ha explicat Fàbrega. A més, el disc també inclou el tema 'El Peirot d'Andorra', una variant de les tradicionals 'Cobles del Peirot', que Artur Blasco -exintegrant del grup-, ha anat recopilant per masos i pobles. 

'La Seca, La Meca, i les valls d'Andorra' una expressió andorrana
Jordi Maria Macaya ha explicat que el títol del disc 'La Seca, La Meca i les valls d'Andorra' respon a una expressió andorrana que vol dir haver estat a molts llocs i anar d'una punta a l'altra d'Andorra. Es tracta d'una dita molt antiga que ja es pot trobar en algun document andorrà del segle XV. 

Reivindicant la identitat
Tot i que el grup no ha expressat una opinió conjunta del procés polític que viu Catalunya, Fàbrega ha afirmat que "amb el tipus de música que fem, ja és una posició clara del què volem dir". "Tocant tots aquests instruments i reivindicant una manera d'entendre la festa i la comunicació de les comarques de muntanya, ja és una posició política molt evident, no calen paraules específiques, i això ho venim fent des de fa 22 anys", ha remarcat Fàbrega. 

Més presència als mitjans
Fàbrega ha reivindicat que la música d'arrel hauria de tenir més representació als mitjans de comunicació. Segons ell, "és excepcional que soni aquest tipus de música a les ràdios, televisions o premsa tradicional". Per això, considera que la Fira Mediterrània de Manresa és una bona plataforma de difusió, ja que el festival "aconsegueix la complicitat dels mitjans i a nosaltres ens permet donar-nos a conèixer". El Pont d'Arcalís són uns habituals de la Fira Mediterrània i, tot i que asseguren que "no notem una resposta immediata de contractacions", sí que noten una resposta indirecta. 

 

Participació