Tallers per sensibilitzar els escolars sobre les discapacitats

És una de les activitats que du a terme el Consell per col·laborar en l'organització de la fira Discat

Redacció
02 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 8:45h
El Consell Comarcal del Bages participa en l'organització de la fira Discat -la fira està centrada en l'àmbit de la discapacitat, que se celebrarà aquest proper cap de setmana a Sant Joan de Vilatorrada- aportant-hi recursos humans, econòmics i, sobretot, organitzant tallers destinats als escolars. L'objectiu és donar a conèixer el món de la discapacitat i les dificultats amb què es troben les persones amb discapacitat a causa de les barreres arquitectòniques i de comunicació que impedeixen desenvolupar-se autònomament, sense oblidar altres barreres menys visibles, però no menys importants, com són les barreres socials.

Les activitats que s'ofereixen als centres escolars són la gimcana 'Juguem-hi tots', destinada a alumnes de primària, i els tallers 'Posa't al meu lloc' (vídeo, xerrada amb persona amb discapacitat i circuit amb cadira de rodes) i 'Esport per a tothom' (pràctica de diferents esports adaptats), per a secundària. La majoria de tallers, en els quals participaran un total de 1.200 alumnes de 17 centres diferents, es faran als voltants del 3 de desembre, Dia internacional del discapacitat, però als dos instituts de Sant Joan de Vilatorrada es duen a terme aquests dies, coincidint amb la Fira Discat.

A part d'organitzar aquests tallers de sensibilització, el Consell Comarcal també ha participat en l'organització d'altres activitats que tindran lloc durant el cap de setmana i en la difusió de la Fira.

Les activitats que es proposen a les escoles
- Gimcana 'Juguem-hi tots': es tracta d'un joc de proves en què els jugadors, de forma individual o en grup, es posen en situacions que pateixen les persones amb discapacitat en la seva vida quotidiana. D'aquesta manera, alhora que juguen, prenen consciència de les dificultats amb què es troben les persones amb discapacitat i les solucions que es poden aplicar per realitzar determinades accions amb èxit.

- 'Posa't al meu lloc': l'activitat s'estructura en tres parts. Primer, es passa un vídeo de sensibilització en què es veuen persones amb diferents tipus de discapacitats desenvolupant-se en diferents entorns i situacions de la vida quotidiana. Després, per grups, es fa una xerrada amb una persona amb discapacitat física i un circuit amb cadira de rodes. L'activitat s'acaba amb una reflexió sobre les activitats realitzades i valoració de les sensacions dels alumnes.

- 'Esport per a tothom': en aquest taller es mostren i practiquen diferents esports adaptats, com bàsquet en cadira de rodes, boccia, goalball, bàdminton, atletisme o voleibol asseguts.