S'ha mort Francesc Bonvehí

El manresà, de 51 anys, ja feia tres anys que patia Esclerosi Lateral Amitròfica (ELA) |Aquest diumenge es va fer una remullada popular a la plaça Major

Aina Font Torra
29 de setembre del 2014
Francesc Bonvehí aquest diumenge després de la remullada contra l'ELA a la plaça Major. Foto: Sussi Garcia

A les sis de la matinada d'aquest dilluns, ha mort, a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa, Francesc Bonvehí, un manresà que estava molt vinculat amb el món associatiu de la ciutat i que feia tres anys que estava diagnosticat d'ELA.
 
El Ciscu –que així era com li deia tothom–, feia molts anys que tenia relació amb les entitats culturals manresanes. Va ser president del grup sardanista Dintre del Bosc i també era, fins ara, membre de la junta de geganters de Manresa i dels armats de la ciutat.

Una lluita col·lectiva
Bonvehí coneixia molta gent que se l'apreciava i que, quan van saber que patia la malaltia degenerativa van organitzar-se per muntar actes amb l'objectiu de recaptar diners per ajudar en la investigació de l'afecció. 
 
Així doncs, es van fer actes diversos, com per exemple la multitudinària recollida de taps que va generar 1600 euros destinats íntegrament al malalt, per fer adaptacions a casa seva; la representació de l'obra de teatre “No et vesteixis abans de sopar”, que va fer el ple al teatre dels Carlins els dos cops que es va dur a terme la funció i també, i en el marc de la Marató de TV3 de l'any passat es van reunir entitats de tot el territori per construir un cervell il·luminat amb petits llums que anaven col·locant.
 
Casualment, aquest diumenge passat (ahir), també es va omplir la Plaça Major per afrontar la malaltia del Ciscu. Aquesta vegada, amb l'objectiu de recaptar diners per la investigació de l'ELA i per la Fundació Miquel Valls. L'esdeveniment va aplegar, aproximadament, un centenar de persones que es van llençar una galleda d'aigua gelada per sobre per, en paraules dels organitzadors, "sentir la sensació gelada per damunt, que simula la immobilitat que causa la malaltia". Fins i tot, Bonvehí va anar una estona a la plaça per veure com s'estava duent a terme tot plegat. 
 
Una malaltia amb un mal desenllaç
Actualment s'estima que hi ha 400 persones a tot Catalunya que pateixen l'ELA. Aquesta malaltia afecta a les neurones motores del cervell, tronc encefàlic i medul·la espinal i, ara per ara no té cura i tampoc es disposa de cap tractament que permeti aturar-ne el procés degeneratiu.

El funeral serà dimarts 30 de setembre a les 12h a la Seu de Manresa.


Vídeo de la remullada de diumenge contra l'ELA. Vídeo: Aleix Compte