El Registre Civil de Manresa deixarà els jutjats i se centralitzarà a Barcelona

A partir de juliol de 2015, els naixements, les defuncions, els casaments i els canvis de nacionalitat s'hauran de fer als Registres Mercantils de les capitals de província |La norma també afectarà als jutjats de pau dels municipis del Bages

Pere Fontanals
26 de setembre del 2014
Jutjats de Manresa.
Jutjats de Manresa. | Mar Martí
El Registre Civil desapareixerà dels Jutjats de Manresa per anar a Barcelona Foto: Mar Martí

A partir de juliol de l'any vinent, els naixements, les defuncions, els casaments i els canvis de nacionalitat s'hauran de fer a les capitals de la província. Els Registres Civils, entre els que hi ha el de Manresa, es privatitzaran i s'encomanaran al Registre Mercantil de la capital catalana.
 
El passat mes de juliol, el govern espanyol va decidir privatitzar la gestió del Registre Civil i va encomanar-la al Registre Mercantil. El passat 7 de juliol, es va publicar al BOE el Decret-llei 8/2014, de 4 de juliol, on van aprovar mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència. En unes disposicions addicionals d'aquesta norma es va decidir que a partir de l'any vinent, els Registres Mercantils seran els que es faran càrrec de la gestió de Registre Civil. De fet, la mateixa norma preveu que les oficines del Registre Mercantil passin a anomenar-se Oficines del Registre Civil i Mercantil.
 
Tenint en compte que els registradors mercantils s'han de preparar per gestionar totes les dades del Registre Civil, el govern de Madrid els va concedir un marge fins el mes de juliol de 2015, perquè puguin preparar-se informàticament. Mentre s'arriba a aquesta data, en que el Registre Civil sigui gestionat completament pel Registre Mercantil, es podrà seguir recollint els certificats en els jutjats de pau o en els jutjats de Manresa. Els expedients de nacionalitat, també es faran des dels jutjats de Manresa fins que ho assumeixin el Registre Mercantil. 
 
La mateixa norma contempla que la prestació del servei públic seguirà essent gratuïta, sense cap tipus d'excepció. Però també diu la norma que els registradors rebran aranzels per la seva gestió. Per tant, no queda clar si al final el servei serà gratuït, o bé hi haurà aspectes gratuïts i d'altres de pagament. Actualment, totes les gestions que es fan des del Registre Civil de Manresa i des dels jutjats de Pau, no s'ha d'abonar cap taxa ni aranzel.
 
Segons el degà del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié, "des de fa més de dos anys, la Justícia està rebent una sèrie de reformes que acaben castigant als ciutadans, allunyant-los de la justícia. Des de la privatització dels Registres Civils a les capitals de la província, fins l'anunci que preveu que els jutjats de Manresa puguin desaparèixer o puguin quedar en una mínima expressió. Esperem que amb el nou Ministre de Justícia les coses puguin canviar, doncs fins ara no existia diàleg i només hi havia imposició". 
 
Pié ha valorat la dimissió del Ministre Gallardón com a una bona notícia per a la Justícia. "Amb la dimissió de Gallardón i el nomenament de Rafael Català, poden aparèixer canvis importants, i que s'obri una porta al diàleg amb tots els qui treballem en aquest món", ha apuntat. Ja que "el nou ministre té coneixement del món de la justícia, doncs va estar a l'equip del Partit Popular que va dissenyar el programa de justícia per a les eleccions de l'any 2000, i en aquella època parlaven d'idear una justícia propera al ciutadà, al contrari del que hem vist aquests dos darrers anys, que l'ha allunyat, han posat taxes molt elevades que limiten l'accés a la justícia, volen centralitzar la justícia a Barcelona, volen reformar la llei de justícia gratuïta que es va aprovar en el seu dia amb gran consens...".