Investiguen la propietat d'una euga a la que van deixar morir de gana al Pont

Mossos i Agents Rurals ja l'han identificat: és una noia de 20 anys veïna d'aquesta població del Bages | El veterinari va haver de sacrificar l'animal després d'hores medicant-lo i intentant que mengés i es posés dret

Pere Fontanals
21 de setembre del 2014
L'euga, morta, a l'interior de la barraca on ha estat setmanes tancada sense menjar. Foto: Gina Ràfols

Mossos d'Esquadra i Agents Rurals han començat aquest diumenge la investigació d'un cas de maltractament a animal a la zona del Marquet Paradís del Pont de Vilomara, segons ha pogut saber Manresainfo.cat.

Aquesta matinada el veterinari ha hagut de sacrificar una euga que portava dos dies estirada a terra a sobre dels seus propis excrements, després de setmanes sense menjar i estar tancada en un habitacle de 12 metres quadrats, en un espai d'horts al terme del Pont de Vilomara.
 
Els fets es van precipitar aquest dissabte al vespre quan un veí de la parcel·la on es trobava l'animal va sentir com la propietària del terreny es discutia amb una altra persona dient que no podia fer-se càrrec de l'euga. Un cop totes dues persones van marxar, el veí va acostar-se a la barraca que tenien i va comprovar que hi havia l'euga estirada a terra, extremadament prima i sense forces per moure's.

En veure això, l'home va avisar amics seus que van intentar, sense èxit, fer que l'animal mengés i que es posés dret. Tot i que l'euga ho intentava, la seva falta de forces i el terra lliscós per culpa dels seus propis excrements, ho impedien. Els voluntaris, que van arribar a ser una desena, van trucar llavors als Mossos d'Esquadra per informar-los de la situació però, segons afirmen, no els van atendre.
 
Finalment, van decidir avisar un veterinari. L'equí tenia les genives i els ulls blaus i la seva situació començava a semblar irreversible. El professional li va administrar sèrum, vitamines, antibiòtics i antiinflamatoris, però no va reaccionar. A la una de la matinada, gairebé cinc hores després que comencessin a intentar salvar la vida de l'animal, el veterinari va recomanar el seu sacrifici per evitar-li una mort lenta per inanició, i els voluntaris ho van acceptar.
 
Aquest diumenge al matí, agents dels Mossos d'Esquadra i Agents Rurals s'han desplaçat a la parcel·la per iniciar la investigació d'aquest cas. Segons ha pogut saber Manresainfo.cat, els Mossos ja han anat al domicili de la propietària de la parcel·la, una jove de 20 anys, veïna del Pont de Vilomara, i l'han identificat. Així mateix, també han identificat el propietari de l'animal, un veí, també del Pont, de 52 anys.

Antecedents a Manresa

Aquest no és el primer cas descobert de maltractament a equins a la comarca del Bages. Cal recordar que el mes de juny de 2013 Manresainfo.catfeia públic el cas de quatre cavalls que estaven deixats de la mà de Déu al Poal, a Manresa, amb signes evidents de malnutrició i deixadesa. El aquell cas, els animals van ser comissats pels Agents Rurals i posteriorment traslladats a les protectores de Fonollosa i Girona, especialitzades en la tinença d'equins.

 
El cadàver de l'euga a l'interior de la barraca. Foto: Gina Ràfols

La barraca on va ser trobada l'euga, des de l'exterior. Foto: Gina Ràfols