Resistents reviu el mite de Mansuet Boxó i el final de la Guerra de Successió

Castellbell i el Vilar ha recordat aquest cap de setmana fets històrics del 1714 i del 1822

Àlex Gómez Ribera
14 de setembre del 2014
Castellbell i el Vilar ha viscut aquest cap de setmana la primera edició de Resistents. Foto: Àlex Gómez Ribera

Les recreacions històriques viuen actualment un moment àlgid arreu de Catalunya. Un exemple d'això és la festa històrica 'Resistents' celebrada aquest cap de setmana a Castellbell i el Vilar. La festa girava al voltant de dos moments històrics viscuts al poble: per una banda la resistència el 1714, durant la guerra de Successió. El poble va ser un dels darrer llocs que va resistir a l'ocupació borbònica després de la caiguda de Barcelona. L'altre moment històric recordat a 'Resistents' va ser la revolta del 1822 contra l'Estat liberal, capitanejada per Mansuet Boxó un personatge, que anys més tard és convertiria en un heroi romàntic.
 
La part dedicada a 1714 es va concentrar a la plaça central del barri del Burés de Castellbell i el Vilar. Allà hi havia la taverna del sometent i s'hi podien degustar diferents productes artesanal que es venien a diferents parades. A més a més també s'hi va situar un campament dels Miquelets, l'exercit d'època que recrea les antigues tropes resistents a Felip de Borbó, els quals van fer diferents exhibicions. Però a l'espai de la taverna el màxim protagonisme se'l va endur l'escenari, allà s'hi van poder veure diferents espectacles de teatre i dansa. L'espai de 1714 va comptar també amb diferents plafons explicatius sobre el 1714 i, durant el diumenge al matí, diferents jocs per a infants.
 
D'altra banda la part dedicada a 1822 es va centrar en el nucli del Vilar, situat a la part més alta de Castellbell i el Vilar. Aquesta part de recreació històrica es basava en un recorregut teatralitzat amb diferents parades on s'hi representaven diverses escenes. Tot aquest recorregut explicava la història de Mansuet Boxó. Aquest personatge real, va viure a Castellbell i el Vilar, era ferrer i va capitanejar una revolta comarcal contra l'Estat Liberal. Boxó i els seus seguidors reivindicaven un retorn a les tradicions, ordre i lleis que existien abans del govern liberal. Les guerrilles locals seguidores de Mansuet Boxó van perdre davant de l'exèrcit liberal. L'exèrcit va executar Mansuet i altres guerrillers però, també, va imposar diverses sancions al poble de Castellbell i el Vilar. Tota aquesta història va ser representada diverses vegades a través d'un recorregut que, amb diferents parades, anava del Burés fins al nucli del Vilar. Escenes de la vida de poble, de lluites, d'amor i de resistència davant el poder van ajudar a explicar el perquè la figura de Mansuet Boxó va esdevenir un mite i ha viscut sempre envoltada de llegenda. Sota el nom de 'Mansuet Boxó, heroi o bandit?' més d'un centenar d'actors i actrius locals amb vestuari de l'època, fet per modistes del poble, van col·laborar a fer possible aquest espectacle itinerant.
 
La festa històrica 'Resistents' ha durant tot el cap de setmana i ha permès conèixer millor la història del poble i donar a conèixer diferents racons de Castellbell i el Vilar als visitants. A més a més, dissabte al vespre, es va representar l'espectacle 'Un poble enfilat a espatlles de gegants' produït en motiu del 1714.