L'estrena de «L'endemà» omple la sala gran del Bages Centre

La directora de la pel·lícula - documental va ser a Manresa el dia després de la preestrena del film a Barcelona

MTO
06 de setembre del 2014
Isona Passola fent la presentació del film, acompanyada de Llorenç Planas, que la va introduir. Foto: Àngel Oliveras

Aquest divendres al vespre, la directora Isona Passola va ser als cinemes Bages Centre de Manresa per presentar l'estrena de la seva pel·lícula - documental "L'Endemà" davant d'un públic incondicional que omplia a vessar la sala, amb capacitat per a tres-centes persones. El dia abans s'havia preestrenat a Barcelona i des d'aquell dia fins al dia 9 de novembre la directora té programades cent una presentacions per tot el país.
 
"Primer de tot, moltes gràcies a tots per ser-hi: sou els mecenes i estic molt contenta que sigueu aquí". Amb aquestes paraules d'agraïment a les 8.163 persones que amb les seves aportacions han fet possible la pel·lícula, la cineasta Isona Passola va encetar la presentació de "L'Endemà". "Aquesta pel·lícula informa i és esperançadora, mostra un esperit festiu i constructiu", va dir. "Intenta explicar un signe d'identitat molt clar del nostre país, que és que hem aconseguit integrar la gent per adhesió, no per obligació".
 
"Ens hem de carregar d'arguments", deia Passola, i la veritat és que a la pel·lícula n'hi ha molts i s'expliquen d'una manera molt tranquil·la. A través del fil conductor de quatre actors joves i anònims ‑dues noies i dos nois‑ es van desgranant una sèrie de converses i reflexions amb una colla de professionals i especialistes de les diferents matèries que conformen els pilars bàsics damunt dels quals s'hauria de bastir el nou estat: la llengua, la cultura, la sanitat, la justícia, l'ensenyament... I és amb aquesta tranquil·litat que es van fent totes les preguntes i formulant les possibles respostes.
 
Passola comentava que si ara ha pogut fer aquesta pel·lícula és bàsicament perquè la nova generació ha perdut la por que duien arrapada els més grans. Tenim una trajectòria de més de trenta anys de democràcia; hi ha molta informació, que arriba a més gent i això ens fa estar més tranquils. "Fa tres o quatre anys, només, aquest documental no s'hauria pogut fer encara; ara la gent parla de la independència sense por. Ara ha estat relativament fàcil fer-lo", deia la directora, que espera que aquesta pel·lícula ajudi a convèncer cada dia més persones per poder arribar al dia 9 de novembre amb un sí-sí aclaparador.
 
Després que directora presentés el film i abans de començar el visionat de la pel·lícula, es va passar un vídeo de la campanya "Ara és l'Hora" per intentar que totes aquelles persones que ja estan convençudes de votar el dia 9 de novembre, expliquin a tots els indecisos per què és important ser partícips de les urnes.