La participació, com a mostra d'«èxit» de la Festa Major

La nombrosa assistència de públic a les activitats proposades avalen, segons l'Ajuntament, l'encert d'un programa festiu amb actes per a tot tipus de públic

Redacció
04 de setembre del 2014
Joan Calmet, Valentí Junyent i Joan Orriols durant la roda de premsa de valoració de la Festa Major. Foto: AjM

L'Ajuntament de Manresa ha manifestat aquest dijous que la nombrosa assistència de públic a la majoria dels actes és la nota més destacada de la Festa Major 2014, que s'ha desenvolupat amb normalitat i sense incidents remarcables i que, com en les darreres edicions, ha ofert un programa "ric i divers amb actes per a tot tipus de públic". Aquesta elevada participació, doncs, "demostra l'èxit de convocatòria d'aquesta edició de la festa", segons el consistori. 
 
"Un model de festa que funciona, que s'ha consolidat plenament, i que cal donar-lo a conèixer molt més i projectar-lo cap enfora". Aquest ha estat el principal contingut del missatge que ha traslladat l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en la roda de premsa de balanç de la Festa Major 2014 que ha comptat també amb la presència també del regidor de Cultura, Joan Calmet, i del coordinador de l'entitat l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols. 
 
Junyent ha destacat que la Festa Major de Manresa "té un model propi que compta amb el suport de la ciutadania el qual respon massivament als actes organitzats". L'alcalde ha volgut recordar el que ja va expressar durant la seva intervenció durant el pregó de la dissenyadora manresana Miriam Ponsa en el sentit que cal treballar de forma conjunta per "projectar cap enfora" tot allò que Manresa i els manresans poden oferir "com és el cas de la nostra Festa Major". 
 
L'alcalde ha manifestat que malgrat "l'èxit d'una festa on tothom hi té cabuda, cal recordar que l'oferta festiva està oberta a continuar evolucionant i a anar millorant el model de cara a edicions futures". Finalment, l'alcalde ha tingut paraules d'agraïment pel treball realitzat pels "professionals, tècnics, Associació Manresa de Festa, entitats, patrocinadors i mitjans de comunicació, sense els quals no seria possible fer aquest balanç positiu". 
 
Un model consolidat per a tots els públics 
En el mateix sentit que l'alcalde s'ha expressat el regidor de Cultura, Joan Calmet, el qual ha valorat de forma "molt positiva" la celebració d'aquesta edició de la festa. Calmet va recalcat que la Festa Major té una programació "molt consolidada, amb un actes indiscutibles que són els pals de paller, però sobretot perquè té voluntat d'arribar a tothom, des dels infants als avis, que sigui una festa adreçada a tots els segments d'edat i que ningú no quedi exclòs". 
 
El regidor de Cultura ha destacat també el concepte de la "gratuïtat, una gratuïtat que fa que la gent es faci seva la festa". En aquest sentit Calmet ha agraït el suport econòmic dels patrocinadors que ha permès superar molt lleugerament el pressupost de l'any passat. " En aquests moments els patrocinadors hi aporten el 35% del pressupost". 
 
Un altre dels aspectes que ha volgut ressaltar el regidor de Cultura ha estat el treball realitzat per l'Ajuntament per la millora del civisme. "Si bé sabem que no és un tema fàcil, hem fet una aposta clara pel civisme. Des de l'organització s'han posat més mitjans, més cabines higièniques i amb major freqüència de neteja i més punts il·luminats. En definitiva més accions de neteja i més contundents". 
 
Buscar noves millores de cara a l'any vinent 
Al seu torn, Joan Orriols també ha fet una "lectura positiva" d'aquesta edició i ja ha avançat que l'obligació de l'Associació Manresa de Festa "és treballar de cara a l'any que ve per donar una altra volta de clau que aporti idees noves per continuar millorant la programació i fer-la més atractiva". 
 
El coordinador de l'Associació Manresa de Festa ha donat suport a les paraules de l'alcalde en el sentit que cal "projectar molt més la festa major de Manresa perquè sigui un referent" i ha posat l'exemple del Correfoc que "no és gaire conegut a fora de la ciutat, quan hauria de ser un referent en el calendari festiu de Catalunya i amb una marca pròpia, ja que és, sens dubte, dels més potents del país". 
 
Per acabar, Orriols ha volgut agrair la col·laboració de tothom durant la festa i ha tornat a valorar treball de les entitats "que són un autèntic tresor de la ciutat". 
 
El pressupost de la Festa Major de Manresa d'enguany ha estat de 135.000 euros. D'aquest import 87.000 euros corresponen a despeses directes que es fan des de l'Ajuntament. Els 48.000 euros restants provenen d'ingressos aconseguits per l'Associació Manresa de Festa, majoritàriament patrocinadors que col·laboren en les activitats festives. Concretament, les aportacions dels patrocinadors sumen el 35,5% del pressupost d'aquesta Festa Major.