Manresa esdevé un infern de foc

El Correfoc aplega milers de persones al Barri Antic

Àlex Gómez Ribera
02 de setembre del 2014
El Correfoc i el posterior ball van tancar els actes de la Festa Major de Manresa. Foto: Àlex Gómez Ribera

Milers de persones es van reunir dilluns al vespre per acomiadar la Festa Major d'enguany amb el Correfoc. Els carrers del barri antic eren plens de gent, uns anaven cap al Correfoc, d'altres feien un descans del Correfoc anant a buscar beure i beguda i altra gent feia d'espectador seguint el Correfoc a distància.
 
La cercavila va començar a 2/4 de 10 a la plaça Major i, al cap de poca estona, un núvol de fum blanc ja començava a cobrir el nucli antic de Manresa. Els vials estrets es van anar emboirant de fum i el Correfoc, encapçalat pels tabalers de Xàldiga, va anar avançant cap a la part baixa del Barri Antic. Les bèsties de foc avançaven lentament llançant espurnes de foc per la boca o la cua, els dimonis moixogants anaven engegant un darrera l'altre els paraigües de foc i els capgirells, els més trapelles, llençaven per tot arreu els petards al terra fent saltar els correfocaires, dada comparsa feia el seu paper. Els punts forts del recorregut van ser, com sempre, les places on és fan les moscades. A la plaça d'en Creus es va fer una moscada amb desnivell, a la plaça Montserrat la pluja de foc es va complementar amb un petit castell de focs, a la plaça Gispert el fanal central va servir com a centre de les quatre traques de foc que hi havien penjades. A la Plana de l'Om és on la pirotècnia va fer el seu millor espectacle, un espectacular sostre de petards va anar cremant fila per fila. Finalment la moscada més recent i amb un entorn més emblemàtic es va situar a la baixada de la Seu.
 
A 3/4 de 12 de la nit el Correfoc arribava a la plaça Major. Allà es van anar alternant diverses moscades amb altres elements pirotècnics de foc com, per exemple, els paraigües de foc. Però l'element més esperat va ser el bou, el públic va anar corejant el seu nom esperant la seva sortida. El bou és l'element més carregat de pirotècnia del Correfoc i, en el seu passeig d'espurnes i foc, va il·luminar per si sol la plaça Major. Finalment, als voltants d'1/4 d'1, acabava la darrera moscada i els llums de la plaça es van encendre amb el so del 'De Vacances'. Va ser aquest moment quan l'alegria col·lectiva es va desfermar del tot i els membres de Xàldiga, ja sense foc, els participants del Correfoc i els espectadors es van unir per giravoltar la plaça de l'Ajuntament diverses vegades.
 
El Correfoc, i amb ell la Festa Major d'enguany, acabava de manera apoteòsica. Uns minuts després de la fi del Correfoc va començar l'epíleg de la festa: el ball del Correfoc. El grup Autoput, que actua per tercer any consecutiu, va començar amb força fent ballar i saltar el públic que omplia la plaça.