De quan cosir no era una opció per a les nenes del país

Redacció
01 de setembre del 2014
Exposició sobre el tèxtil del sXX al Museu Comarcal. Foto: Sussi Garcia

L'Espai Memòries del Museu Comarcal acull des del passat dissabte una exposició retrospectiva sobre la dedicació de la població femenina de Manresa a la costura al llarg del segle XX. '...I les nenes a cosir! Modistes i cosidors a la Manresa d'abans' és el títol de la mostra que es podrà veure fins el 2 de novembre de dimarts a divendres, diumenges i festius de 10 a 2 del migdia i els dissabtes de 10 a 2 i de 5 a 8 de la tarda.
 
Els visitants poden conèixer l'experiència de moltes dones manresanes que van viure la seva infantesa i joventut al voltant dels tallers de costura. Moltes d'aquestes dones van dedicar moltes hores de la seva vida a aprendre a cosir, els agradés o no, i d'altres que van fer del cosir la seva professió esdevenint modistes professionals.
 
La mostra és un homenatge a totes les costureres, tant les que cosien com a formació per al paper d'esposa i mare que esdevindria primordial per a l'economia de la llar; com les que van fer de l'agulla el seu ofici. A aquest efecte s'han recollit testimonis de les participants (en entrevistes enregistrades i en els textos i comentaris continguts als plafons), utillatge de l'ofici de cosidora i modista, i mostres de les produccions més singulars.
 
Amb aquests mots "Cosir era la meva vida. Em vaig posar de modista amb 20 anys, quan em vaig casar. Per aquí han passat moltes noies a aprendre!", s'inicia un itinerari que s'articula seguint el fil cronològic de la vida, centrant- se en alguns moments de la història personal en què la tradició atorga un paper molt important al vestit seguint unes pautes culturals.