Manresa retorna a l'incendi de la Seu de 1714

La recreació va anar de la plaça Major a la baixada de la Seu recreant el conflicte entre austriacistes i borbònics

Àlex Gómez Ribera
31 d'agost del 2014
Els austriacistes acorralen els borbònics a la Seu. Foto: Àlex Gómez Ribera

Els actes del Tricentenari de 1714 han tingut una gran multitud d'actes arreu de Catalunya. Un dels actes d'aquesta commemoració també ha tingut la seva petjada en la programació de la Festa Major d'enguany: la recreació de l'incendi de la Seu de Manresa, ocorregut els primers dies de setembre de 1714.
 
La recreació es va fer dissabte al vespre, tant bon punt va acabar la cercavila de Festa Major. L'espectacle va consistir en reproduir els combats que van portar a l'incendi de la Seu de Manresa. Per fer-ho es va comptar amb diversos formacions d'època que primerament van formar a la plaça Major. Tot seguit aquestes formacions, que representaven per una banda l'exercit austriacista i per l'altre l'exèrcit borbònic, van començar a enfrontar-se disparant-se entre elles amb armes de fogueig. Els combats van avançar per la baixada del Pòpul, i el carrer del Bisbe fins arribar a la Baixada de la Seu. Aquestes lluites es complementaven amb la simulació d'estratègies, baixes i morts en combat. Els enfrontaments entre els dos bàndols van continuar aproximant-se, cada vegada més, cap a la Seu. Els borbònics van fer-se forts a l'entrada de l'església i del claustre, després es van refugiar a dins. Va ser aquí quan els austriacistes van forçar l'incendi del temple per forçar la rendició dels borbònics. Aleshores es va recrear l'incendi amb pirotècnia de color vermell i fum a l'entrada del temple i dels claustre. Finalment un membre de l'exèrcit borbònic va mostrar la bandera blanca de rendició des dels terrats de la Seu. Va ser aquí quan es van acabar les lluites i la recreació de l'incendi de la Seu que, en realitat, es va produir el 4 i 5 de setembre de 1714.
 
Per acabar l'espectacle els exercits van fer una formació al llarg de la baixada de la Seu que va ser rebuda amb un càlid aplaudiment del públic que va seguir-los. Els exercits d'època participants van ser l'Associació Miquelets de Catalunya, l'Associació Miquelets de Girona, l'Associació Regiments de Barcelona, l'Associació Moià 1714 i l' Associació Cultural 1707 Almansa Històrica,l'Associació Miquelets del Regne de València i regiment d’Infanteria Mare de Déu dels Desemparats. Per recrear l'incendi de la Seu es va comptar amb la col·laboració de Xàldiga. L'acte va ser organitzat per l'Ajuntament de Manresa i la comissió del Tricentenari de 1714.