Manresa com a «model de convivència, de cohesió i de qualitat de vida»

Miriam Ponsa ha reivindicat durant el pregó de Festa Major una ciutat construïda amb el compromís de tots i "que pugui ser gaudida per les generacions futures"

Redacció
30 d'agost del 2014
Miriam Ponsa mostra el títol de pregonera de la Festa Major de Manresa 2014. Foto: AjM

"Una ciutat per les persones, amb més espais públics, amb més cura amb el medi ambient, amb més compromís amb la mobilitat, amb menys desigualtats i millors serveis públics, educatius i sanitaris, més seguretat i més participació de la ciutadania en els assumptes públics". Aquesta és la Manresa ideal que ha descrit la dissenyadora de moda Míriam Ponsa en l'acte de pregó de la Festa Major que ha tingut lloc aquest dissabte al migdia en un Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa ple de gom a gom.
 
Ponsa, que prové d'una família manresana amb una antiga tradició tèxtil que es remunta a principis dels segle XIX, és una ciutadana compromesa amb el seu lloc d'origen. En la mateixa fàbrica de betes que va fundar l'any 1886 la seva rebesàvia, l'artista hi ha instal·lat el taller que veu néixer les col·leccions de moda premiades arreu i que han donat reconeixement nacional i internacional a la dissenyadora.

Al pregó, breu però molt emotiu, Míriam Ponsa s'ha definit com una persona lliure, honesta, experta en gairebé res, que sap què vol, i ha volgut explicar els "punts de vista" que la fan ser qui és: "Una persona inconformista, que no segueix el camí marcat i que lluita pel que vol i que s'envolta dels seus". Aquests punts de vista, segons Ponsa, són la imaginació i la creativitat, que ha dit, permeten "generar solucions noves a tot tipus de problemes"; el fracàs, com a puntal enriquidor per assolir èxits; l'ara i aquí, dels quals ha destacat la llibertat que proporciona no tenir "por del futur i sense el pes de la motxilla del passat". També ha destacat la bondat, de la que ha dit que "té una màgia especial que enganxa i ajuda a construir" i ser inconformista, ja que cal saber fer autocrítica i reinventar-se, buscar camins alternatius "que acostumen a obrir portes però requereixen valentia , llibertat i molt d'esforç".

Per últim, ha parlat de la Manresa que li agradaria, ha convidat els manresans a comprometre's més amb la ciutat per aconseguir entre tots que "sigui un model de convivència, cohesió i qualitat de vida" i de la Festa Major que ha descrit com "el batec insistent i obstinat que des de la col·laboració, des de la generositat i el sacrifici desinteressat trobem el veritable orgull de ser ciutadans i ciutadanes d'una ciutat com Manresa".

En acabar, l'alcalde li ha lliurat el Títol de Pregonera. Seguidament, en el seu discurs de cloenda, Valentí Junyent ha agraït a a Míriam Ponsa que acceptés ser la pregonera d'aquesta Festa Major i l'ha felicitat pel sentiment i l'emoció, i també el manresanisme, que ha expressat amb les seves paraules.

L'alcalde anima la ciutat a apostar per la imaginació i la creativitat
L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha animat els manresans a apostar per la imaginació i la creativitat per sobre de la por al fracàs per projectar una imatge innovadora de la nostra ciutat, en el seu discurs de cloenda del pregó institucional de la Festa Major.

Junyent ha expressat aquest desig recollint unes paraules de la pregonera d'enguany. L'alcalde ha destacat l'encert de l'elecció de la pregonera pels seus mèrits acumulats com a professional del disseny tèxtil i també perquè "és una persona que viu i sent la ciutat, com ho ha demostrat en aquest pregó i també amb la seva opció vital i personal", però molt especialment perquè "segueix arrelada a Manresa i, des de la modèstia que hem pogut comprovar avui, ha assolit un nivell d'excel·lència extraordinari en el seu camp sense renunciar a viure i a treballar a la seva ciutat, com a hereva d'aquella tradició familiar tèxtil amb una botiga a la cèntrica Plana de l'Om, on –com ha dit ella mateixa- la seva rebesàvia es va instal·lar el 1886 per fabricar betes de seda per a les espardenyes".

L'alcalde ha recordat les paraules de la pregonera per convidar els manresans a apostar per la imaginació i la creativitat per sobre de la por al fracàs per projectar una imatge innovadora de la nostra ciutat i poder-la situar en el lloc que es mereix. Per aconseguir-ho, ha afegit, "hem de creure en les noves idees, ens hem d'organitzar d'una altra manera i hem de ser capaços de fer millor i de formes diferents el que fins ara havíem fet "com sempre". Perquè, en la seva opinió "els nous temps plantegen nous reptes per a la ciutat i per a la seva economia que exigeixen noves solucions creatives i imaginatives.

Per a Junyent, Manresa és "una ciutat amb un important passat industrial que necessita trobar noves alternatives en un món global, orientar-se cap a noves activitats econòmiques de més valor afegit i adaptar-se als nous temps" i ha assenyalat que "cal un nou impuls econòmic i des de les institucions tenim la responsabilitat d'afavorir-lo i d'impulsar-lo, de facilitar-lo, però només amb el compromís de la majoria de manresans i manresanes ho podrem aconseguir. L'alcalde s'ha fet seves les paraules de Míriam Ponsa sobre com li agradaria que fos Manresa: "una ciutat per a tothom, de convivència i respecte, sense discriminacions i que pugui ser gaudida per les generacions futures".

"Ens agradaria -ha dit- que poguem arribar a ser una ciutat emprenedora, innovadora, oberta i, sobretot, desacomplexada" i ha apel·lat a "la força que ens donen les nostres arrels i el nostre passat" per buscar "el nou impuls econòmic que la nostra ciutat necessita". Finalment, ha expressat el seu agraïment a tots aquells que han fet possible una nova edició de la Festa Major de Manresa "per l'esforç, la il·lusió i la dedicació que hi poden per poder-nos oferir un programa ric i divers, com és costum cada any, i que dóna com a resultat un model de Festa Major propi i consolidat".

L'alcalde ha convidat els ciutadans a sortir al carrer aquests dies, a gaudir de la festa i compartir-la amb familiars, amics i veïns; i a viure-la "amb alegria i respecte"; i ha tingut unes paraules de record per a "aquelles persones que aquests ho estan passant malament per la situació econòmica actual i als que, entre tots, hem d'ajudar a tirar endavant".

L'acte del pregó institucional d'aquesta Festa Major s'ha tancat amb la tradicional intervenció musical l'Orfeó Manresà, dirigit pel Joan M. Bozzo i el públic assistent dempeus cantant Els Segadors. Posteriorment, l'alcalde ha rebut la pregonera i els seus familiars al seu despatx i Míriam Ponsa ha signat en el Llibre d'Honor de la ciutat.
 
Miriam Ponsa durant el pregó de la Festa Major de Manresa. Foto: Sussi Garcia