Quan la Seu va rebre les relíquies de santa Agnès, sant Maurici i sant Fruitós

L'actual data de celebració de la Festa Major ve de 1372, quan el 30 d'agost es va fer una solemne processó amb la translació dels Cossos Sants des de Sant Fruitós a Manresa. Fins aleshores la festa gran manresana s'havia celebrat el dia de l'Assumpció

Redacció
30 d'agost del 2014
Santa Agnès, sant Maurici i sant Fruitós

Aquest dissabte 30 d'agost se celebra a Manresa la translació dels Cossos Sants a la basílica de la Seu, just quan es va finalitzar la seva construcció l'any 1372. Acabada la construcció de la Seu es va considerar necessari que la nova construcció religiosa havia d’acollir, com era habitual, algunes relíquies sagrades d‘algun sant o santa de renom. A la veïna parròquia de Sant Fruitós de Bages, tenien força relíquies de màrtirs, però es tenia l'opinió que eren tingudes amb poca reverència. Al·legant aquest fet, una comissió de prohoms manresans es van desplaçar al legat pontifici a les terres de la Corona d’Aragó amb la petició que les relíquies de Sant Fruitós fossin traslladades a la Seu.
 
El legat pontifici va accedir i va lliurar a la delegació manresana una carta per al bisbe de la diòcesi. En aquells temps Sant Fruitós depenia de Sant Benet, i els monjos es van oposar a lliurar les relíquies. Malgrat l'amenaça de penes canòniques als santfruitosencs, el delegat episcopal es va veure obligat a forçar les portes de l'església de Sant Fruitós per accedir-hi. A dins es van trobar les cendres de sant Fruitós i altres restes de sant Maurici i Santa Agnès, que van ser traslladades amb una solemne processó fins a Manresa el 30 d'agost.
 
Des de llavors, la Festa major de Manresa es va deixar de celebrar el dia de l'Assumpció i va passar a fer-se en commemoració de l'arribada de les restes. D'aquests fets ve l'expressió 'Manresans, lladres, pillos i gormands', que s'atribueix, amb algunes estrofes més referides als sants, als veïns de Sant Fruitós de Bages.

Per completar la informació

La Seu de Manresa

Dulia

Històries Manresanes

La Seu a la Viquipèdia