L'Esbart Manresà incorpora nous llenguatges en la Tradidansa

L'actuació d'enguany va incloure dansa tradicional i també dansa contemporània

Àlex Gómez Ribera
30 d'agost del 2014
L'actuació de l'Esbart Manresà va incloure dansa tradicional i també dansa contemporània. Foto: Àlex Gómez Ribera

La plaça de Major de Manresa va reunir divendres a la nit un gran nombre d'espectadors per seguir l'actuació de l'Esbart Manresà durant la Tradidansa de Festa Major. L'espectacle de dansa va començar amb alguns problemes tècnics de so, que després de ser solucionats, l'espectacle va continuar sense cap problema. Els dansaires, sota la direcció de Joan Manel Miquel, van mostrar al públic les darreres creacions fetes per l'Esbart Manresà i, també, algunes peces que ja formaven part del seu repertori. Un dels referents de l'actuació d'ahir va ser la representació de Fedra, una peça de dansa contemporània molt allunyada dels cànons tradicionals catalans que segueix la formació manresana. La coreografia va ser una proposta externa a l'esbart que va comptar amb la col·laboració d'alguns dansaires de l'esbart. Aquesta peça, coreografiada pel francès Emmanuel Lemenelec, va ser presentada la primavera d'enguany a la Catalunya Nord. Ahir, l'Esbart Manresà, va voler presentar també aquesta peça de moviment contemporani al public de la ciutat.
 
La dansa contemporània va ser només una part d'un espectacle que va continuar amb danses d'arrel tradicional catalana. En destaquen el bloc de danses fetes amb la música del grup ebrenc Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Un grup de coreografies que mostraven la llarga col·laboració del grup manresà amb aquest grup musical. Sota el nom de 'Cants de barraca' va reunir antigues i noves coreografies fetes amb la música del grup ebrenc.
 
Tradidansa 2014 va acabar amb un altre muntatge recent: 'Ritual i Festa'. Aquest nou muntatge recrea les danses més típiques de les festes majors de Catalunya. Un passeig entranyable que va començar amb danses de caire cerimoniós i que van anar avançant, progressivament, cap a un ritme més ràpid.
 
El repertori d'anit va incloure també les dues danses manresanes recuperades per l'Esbart Manresà: el ball del Rossinyol i la Bolangera de Manresa. Aquest fet va servir per incentivar la participació a la ballada popular d'aquestes danses que es farà, el proper diumenge, després de la ballada de la imatgeria. De manera prèvia a la ballada de la imatgeria també es farà un assaig, obert a tothom, per a qui vulgui aprendre o repassar aquestes danses.