La costura al llarg del sXX en una exposició al Museu Comarcal

per Redacció, 29 d'agost de 2014 a les 15:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dissabte s'inaugura al Museu Comarcal una retrospectiva sobre el tèxtil del sXX. Foto: AjM

L'Espai Memòries del Museu Comarcal inaugura aquest d issabte, a les 7 de la tarda, una exposició retrospectiva sobre la dedicació de la població femenina de Manresa a la costura al llarg del segle XX. '...I les nenes a cosir! Modistes i cosidors a la Manresa d'abans' és el títol de la mostra que es podrà veure fins el 2 de novembre de dimarts a divendres, diumenges i festius de 10 a 2 del migdia i els dissabtes de 10 a 2 i de 5 a 8 de la tarda.
 
Els visitants podran conèixer l'experiència de moltes dones manresanes que van viure la seva infantesa i joventut al voltant dels tallers de costura. Moltes d'aquestes dones van dedicar moltes hores de la seva vida a aprendre a cosir, els agradés o no, i d'altres que van fer del cosir la seva professió esdevenint modistes professionals.
 
La mostra és un homenatge a totes les costureres, tant les que cosien com a formació per al paper d'esposa i mare que esdevindria primordial per a l'economia de la llar; com les que van fer de l'agulla el seu ofici. A aquest efecte s'han recollit testimonis de les participants (en entrevistes enregistrades i en els textos i comentaris continguts als plafons), utillatge de l'ofici de cosidora i modista, i mostres de les produccions més singulars.
 
Amb aquests mots 'Cosir era la meva vida. Em vaig posar de modista amb 20 anys, quan em vaig casar. Per aquí han passat moltes noies a aprendre!', s'inicia un itinerari que s'articula seguint el fil cronològic de la vida, centrant- se en alguns moments de la història personal en què la tradició atorga un paper molt important al vestit seguint unes pautes culturals.
 
Testimonis personals han aportat la seva experiència
El projecte va sorgir de la creació d'un grup de treball amb la participació ; de diverses dones que van voler aportar el testimoni de la seva experiència personal i professional. El grup de treball ha estat acompanyat i coordinat pels historiadors Francesc Comas i Marta González, que és autora del llibre 'I a les tardes a cosir', publicat fa uns anys pel Centre d'Estudis del Bages, i per la mestra i pedagoga Agnès Torras. Tots tres són també els comissaris de la mostra que s'inaugura.
 
El grup va començar a treballar el mes de desembre del 2013 i s'ha reunit periòdicament a l'Espai Memòries del Museu Comarcal de Manresa. Aquest espai té per objectiu promoure el treball participatiu per tal d'abordar la recuperació de la memòria de la societat del segle XX, a partir de l'anàlisi que proporcionen la història i l'art i amb l'aportació de la memòria col·lectiva a través de projectes participatius.

 

Participació